Miroslav Lajčak zvanični kandidat Slovačke za generalnog sekretara UN

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Maj.2016, 12:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Miroslav Lajčak zvanični kandidat Slovačke za generalnog sekretara UN

Slovačka vlada predložila je danas šefa diplomatije Miroslava Lajčaka kao zvaničnog kandidata Slovačke za novog generalnog sekretara UN koji će na čelu svetske organizacije naslediti Ban Ki Muna u januaru naredne godine.

Miroslav Lajčak, slovački diplomata od karijere koji je već obavljao razne međunarodne funkcije, time je 11 kandidat i pojaviće se u drugom krugu neformalnih razgovora na kojima se predstavljaju kandidati u Ujedinjenim nacijama 7. juna.

"Ne >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << skačem u vodu naglavačke da ne znam šta me čeka. Kada bih mislio da nemam šanse ne bih se u to upuštao", kazao je Lajčak slovačkim medijima pred sednicu vlade.

Slovačka se nada da bi Lajčak mogao da bude ubedljiviji od kandidata koji su se do sada u prvom aprilskom krugu neformalnih razgovora predstavili.

Slovački premijer Robert Fico istakao je danas stručnost i diplomatske i menadžerske kvalifikacije svog šefa diplomatije koji je ministar već u trećoj Ficovoj vladi.

Analitičari takođe kao plus Lajčaku dodaju da je iz regiona Istočne Evrope koja do sada nije dala generalnog sekretara UN i da je prihvatljiv je i za SAD i za Rusiju.

Šef slovačke diplomatije, 51-godišnji Miroslav Lajčak počeo je karijeru kao jedan od najmlađih slovačkih ambasadora, sa svega 31 godinom u Japanu, a bio je ambasador i u Beogradu od 2001. do 2005. godine.

Prve izrazitije korake na međunarodnim funkcijama napravio je na Zapadnom Balkanu kao specijalni izaslanik Evropske unije za referendum o nezavisnosti u Crnoj Gori 2006. godine, a zatim je od 2007. do 2009. godine bio u Sarajevu izaslanik međunarodne zajednice i EU za Bosnu i Hercegovinu.

Iako nije član vladajućeg slovačkog SMER-a u sve tri vlade koje je s dvogodišnjom pauzom sastavljao premijer Robert Fico, Lajčak je bio na čelu diplomatije a uživa ugled i u slovačkoj opoziciji.

Nije isključeno da se u trku za prvog čoveka svetske organizacije ubaci još jedan Slovak, prethodnik Lajčaka na čelu Ministarstva spoljnih poslova, Jan Kubiš, ali njega bi morala da predloži neka druga zemlja.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Lajčak i zvanično kandidat za generalnog sekretara UN

Izvor: N1 televizija, 25.Maj.2016

Slovačka vlada predložila je šefa diplomatije Miroslava Lajčaka kao zvaničnog kandidata Slovačke za novog generalnog sekretara UN koji će na čelu svetske organizacije naslediti Ban Ki Muna u januaru naredne godine...Miroslav Lajčak, slovački diplomata od karijere koji je već obavljao razne...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.