Ministar Angole: Potrebna cena od 80 dolara za barel nafte

Izvor: Blic, 03.Jun.2015, 00:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministar Angole: Potrebna cena od 80 dolara za barel nafte

Cena od 80 dolara po barelu bi bila odgovarajuća za naftu, izjavio je juče ministar za naftu Angole, Žoze Boteljo de Vaskonselos, pridruživši se nadama ostalih zvaničnika iz Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) da će oporavak cena u narednim mesecima biti nastavljen uprkos visokim globalnim zalihama.

"Želeo bih da cene nafte porastu, ali to nije lako", rekao je Boteljo de Vaskonselos novinarima u Beču, gde se u petak održava sastanak članica OPEK-a.

Analitičari >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << veruju da će ovaj izvozni kartel zadržati postojeći nivo proizvodnje "crnog zlata".

Odluka OPEK-a iz novembra da zadrži proizvodnju na nivou od 30 miliona barela dnevno dovela je do značajnog pada cena tog energenta, pa je tako u januaru ove godine cena nafte bila tek 46 dolara po barelu, ali se u proteklih nekoliko nedelja, ipak, oporavila na 65 dolara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.