Milijarder poručio: Nisu vam bogati krivi što ste siromašni

Izvor: Blic, 24.Maj.2015, 12:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milijarder poručio: "Nisu vam bogati krivi što ste siromašni"

Treći najbogatiji čovek na svetu prema Forbsovoj listi, američki investitor Voren Bafet, u komentaru koji je objavio ugledni "Volstrit džurnal", napisao je da bi za veliku nejednakost u primanjima u Americi trebalo prestati da se svaljuje krivica na bogataše.

- Siromasi sasvim sigurno nisu siromašni zato što su bogataši bogati - napisao je Bafet koji je prema procenama "težak" 71,3 milijarde američkih dolara.

Spominjući Henrija Forda i Stiva Džobsa kao primere >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << inovatora, Bafet je naveo da i bogatašima treba odati priznanje jer je "većina njih američkoj ekonomiji dala briljantne inovacije ili upravljačku izvrsnost".

Istovremeno, Bafet tvrdi da nejednakost u primanjima nije moguće smanjiti povećavanjem minimalca, što je trenutno veliko političko pitanje u Americi, ali ni metodama poput poboljšavanja kvaliteta obrazovanja.

Njegovo rešenje je jačanje državnog programa poznatog po skraćenici EITC (Earned Income Tax Credit), a reč je o sniženju poreza po ostvarenom dohotku za radnike sa nižim primanjima. Bafetova je ideja da se program proširi na veći broj građana, čija bi se primanja s vremenom povećavala pa bi ukupan trošak ovog programa krenuo prema dole, a rezultat bi bio smanjenje nejednakosti.

Prema njemu, povećanje nejednakosti je "neizbežna posledica" napredne tržišne ekonomije, a kaže i da je do razlika u platama došlo jer nije svako u stanju da radi isti posao.

- Nema nikakve urote iza sledeće tužne činjenice: Siromasi sasvim sigurno nisu siromašni zato što su bogataši bogati. I nije istina da bogati nemaju zasluga. Većina njih je Ameriku poboljšala briljantnim inovacijama ili upravljačkom ekspertizom. Svi danas živimo kudikamo bolje zahvaljujući Henriju Fordu, Stivu Džobsu, Semu Voltonu i ljudima poput njih - napisao je Bafet.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bafet: Siromašni, prestanite da krivite bogate

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Maj.2015

Voren Bafet, treći čovek po bogastvu na svetu, poručio je u članku u "Vol strit džornalu" da bogati ljudi poput njega nisu krivi za sudbinu siromašnih i da siromašni treba da prestanu da krive bogate za svoje siromaštvo..."Siromašni ni u kom slučaju nisu siromašni zato što su bogati bogati",...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.