Migrantima u Češkoj gori uslovi nego osuđenicima

Izvor: RTS, 13.Okt.2015, 15:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Migrantima u Češkoj gori uslovi nego osuđenicima

Posle obilaska jednog izbegličkog centra zaštitnica građana Češke Ana Šabatova optužila je češke vlasti da decu izbeglica drže u gorim uslovima nego osuđenike po češkim zatvorima.
Ana Šabatova je dodala da roditelje pred decom ponižavaju, u sobe im upadaju maskirani policajci, po centru šetaju specijalci sa psima, iako su počeli prvi jesenji mrazevi deca na nogama imaju samo plastične sandale >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << a dušeci na kojima spavaju ne odgovaraju osnovnim higijenskim normama, prenosi Beta.

Nakon obilaska izbegličkog centra zatvorenog tipa Bjela Jezova u centralnoj Češkoj, gde 400 odraslih i 100 dece koji su ušli nelegalno u Češku čekaju na deportaciju, Šabatova je zatražila od vlasti da u taj logor decu uopšte više ne šalju.
"Roditelje ponižavaju pred njihovom decom. Odvode ih u lisicama i drže iza plota visokog četiri metra a oni nisu u stanju da objasne svojoj deci zašto. Svako veče policija, ponekad maskirana ili sa šlemovima izvlači ih iz kreveta da ih prebroji. Ako su deca zaspala bude i njih", opisala je atmosferu u tom izbegličkom logoru Šabatova.
Deci prema rečima zaštitnice građana nedostaje topla odeća a na nogama imaju umesto cipela plastične sandale. Dušeci na kojima spavaju ne odgovaraju osnovnim higijenskim standardima. Jedno jedino malo i neodgovarajuće igralište i soba za igranje u objektu nisu dovoljni za toliki broj dece tako da se najčešće igraju policajaca i osuđenika i kako da krišom prokopaju tunel do slobode.
"U češkim zatvorima svaki osuđenik ima pravo na šetnje, topli obrok, stolicu, orman i direktni pristup toaletu. I to je više nego što ovde dobiju stranci", rekla je Šabatova.
Kritikovala je takođe praksu čeških vlasti da boravak u logoru izbeglicama naplaćuju a mesec dana boravka u takvim uslovima četvoročlanu porodicu izbeglica košta oko 1.100 evra.
"Verovatno bi bilo moguće tolerisati provizorne uslove u izbegličkom logoru za hiljade ljudi na periferiji ratne zone. Takve uslove nemoguće je prihvatiti usred srednje Evrope", rekla je Šabatova.
Uslove u kojima su deca ali i pristup odraslim izbeglicama kritikovale su već nekoliko puta češke nevladine organizacije, ali je MUP uvek kritike odbio sa tim da su u skladu sa češkim zakonima.
Ministar pravde Robert Pelikan upozorio je nedavno da zbog prakse da smešta izbeglice u centre zatvorenog, zatvorskog tipa u kojima im još naplaćuje boravak a oduzima novac i mobilne telefone Češka može da se lako nađe pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Deci izbeglica u Češkoj gori uslovi nego osuđenjim ubicama i lopovima

Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Okt.2015

Zaštitnica građana Češke Ana Šabatova optužila je danas češke vlasti da decu izbeglica drže u gorim uslovima nego osuđenike po češkim zatvorima, posle obilaska jednog izbegličkog centra...Šabatova je dodala  da roditelje pred decom ponižavaju, u sobe im upadaju maskirani policajci, po...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.