Kraj sage iz Sinaloe, El Čapo izručen Americi

Izvor: RTS, 20.Jan.2017, 01:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraj sage iz Sinaloe, "El Čapo" izručen Americi

Meksički narko-bos Hoakin "El Čapo" Guzman je izručen Sjedinjenim Državama. Carstvo "El Čapa" Guzmana procenjeno je na milijardu dolara. Priznao je da je naredio između dve i tri hiljade ubistava. Na njegovom platnom spisku bila je čitava armija policajaca, vojnika i političara. Suđenje u Njujorku. Meksički poklon Trampu, ocenjuju mediji.
Najmoćniji svetski trgovac drogom, uz Pabla Eskobara, Hoakin >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "El Čapo" Guzman izručen je Americi iz Meksika, čime je okončana višedecenijska potera SAD za čovekom koji se smatra odgovornim za hiljade ubistava i milijarde dolara vrednom trgovinom kokaina, heroina i marihuane.

Meksičke sudije prvo su odbacile žalbu odbrane na ekstradiciju SAD, a ministarstvo pravde te države, ubrzo zatim, saopštilo je da je Guzman izručen Amerikancima. 
Sudiće mu se u federalnom sudu u Njujorku, jer taj sud ima popriličnu listu vođenja kompleksnih slučajeva.  
Francuska agencija AFP navodi da je do izručenja došlo dva dana uoči sastanka meksičkih ministara spoljnih poslova i ekonomije sa najbližim saradnicima Donalda Trampa. Istovremeno, ova operacija je izvedena poslednjeg dana mandata Baraka Obame, pa se akcija smatra veštim diplomatskim potezom.   
Lider klana Sinaloa, moćne kriminalne organizacije, prethodno je u dva navrata spektakularno bežao iz najčuvanijih meksičkih zatvora, pa je ekstradicija Americi do poslednjeg trenutka bila najstrože čuvana tajna.
"El Čapo", ili "Kratki" – nadimak koji je dobio zbog niskog rasta, odrastao je u siromašnoj porodici u Sinaloi, pre nego što je uz pomoć rođaka i braće počeo da uzgaja marihuanu za lokalni klan.
U meksičkim dosijeima se navodi da je Hoakin Guzman brzo napredovao u poslovima šverca marihuane, pa je posle svega desetak godina zavladao klanom u Sinaloi, koji je kontrolisao dobar deo šverca droge, mahom marihuane, preko američke granice.
Kapital koji je prikupio tom trgovinom, posle smrti Pabla Eskobara, usmerio je na trgovinu kokainom, pa je već posle svega nekoliko godina uspostavio gotovo potpuni monopol u švercu kokainom, vrednosti od nekoliko stotina miliona dolara godišnje.
Vremenom, prihodi od droge su rasli, kao i "El Čapove" aambicije, pa je u krvavim obračunima sa rivalskim kartelima dobio kontrolu nad većim delom meksičko-američke granice.
Bio je prvi kriminalac koga je američki magazin Forbs uvrstio na listu najbogatijih ljudi sveta. 
Rivalski kartel iz Huareza je za ubistvo njegovog sina, Eduarda angažovao čak 40 plaćenih ubica, čime je počeo otvoreni rat između te dve bande.
Hapšen je dva puta, ali je u oba navrata uspevao da pomoću novca i ucena pobegne iz zatvora.
Meksičkim vlastima je priznao da je naredio između dve i tri hiljade ubistava. 
Poslednji put, iz jednog od najstrože čuvanih kazamata u Meksiku pobegao je pošto su njegovi saradnici iskopali kilometar i po dugačak tunel, postavili šine i posebno modifikovaanim motociklom izvukli Guzmana iz zatvora.
Istražitelji su tvrdili da su čuvarima isplaćeni milioni dolara kako bi u vreme bega gledali u pogrešnom pravcu, ali meksički specijalci navode da nisu imali ni izbora, jer bi im Guzmanovi ljudi, u slučaju da odbiju ponudu, iskasapili porodice.
Neposredno posle ekstradicije, meksički mediji pišu da će na čelu kartela Guzmana najverovvatnije naslediti njegov najbliži saradnik Ismail "El Majo" Zambada, pošto dvojica "El Čapovih" sinova, navodno, nisu pokazali preterani talenat za vođenje ovakve orgaanizacije.
 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

UOČI TRAMPOVE INAUGURACIJE Meksički narko bos El Čapo izručen Americi

Izvor: Blic, 20.Jan.2017

Ozloglašeni meksički narko bos Hoakin El Čapo Guzman izručen je iz severnog Meksika u SAD, dan uoči današnje inauguracije Donalda Trampa za novog američkog predsednika...Pozivajući se na izvor iz meksičke vlade Rojters prenosi da je Rl Čapo upućen u Njujork...Agencija podseća da je Guzman...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.