Meksiko: Potera za gradonačelnikovom ženom zbog nestalih studenata

Izvor: Radio 021, 30.Okt.2014, 23:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Meksiko: Potera za gradonačelnikovom ženom zbog nestalih studenata

U meksičkom gradu Iguala raspisana je poternica za gradonačelnikovom ženom Marijom de los Anheles Pineda.

Sumnja se da je naredila ubistvo 43 studenta koji su krajem septembra nestali nakon sukoba sa policijom i maskiranim napadačima.

Postoje sumnje i da je Pineda izdala nalog lokalnoj policiji da "nauči pameti" grupu studenata koja se užurbano i glasno približavala mestu gde je organizovana zabava u njenu čast. Misleći da će joj protest "upropastiti" zabavu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Marija Pineda je izdala nalog šefovima lokalne policije koji su, kako se sumnja, povezani sa narko-kartelima.

Ona i njen suprug, smenjeni gradonačelnik Hose Luis Abarka, pobegli su iz grada, ostavivši svoj dom ograđen betonskom fasadom, ranč, tržni centar sa pedesetak radnji... Oboje su proglašeni beguncima i izdata je poternica za njihovo hapšenje.

Svrha svečanosti za čiji se uspeh gradonačelnica, navodno, zabrinula, bila je da se proslave dobra dela prve žene u gradu i započinjanje političke kampanje, kako bi mogla da nasledi svog supruga.

Inače, Marija Pineda bila je šefica gradske Službe za socijalno staranje i često se na Fejsbuku hvalila svojim dobrotvornim radom. Osim informisanjem o dobrim delima i objavljivanja fotografija sa korisnicima socijalne pomoći, Pineda je i nagrađivala najbolje nastavnike i studente. Pored toga, hvalila se pojačanjem u policiji i bezbednošću opštine.

Ono čime se nije hvalila na Fejsbuku je da je mesečno davala više od 40.000 dolara čelnicima lokalne policije i da je čvrsto povezana sa lokalnom mafijom. Veze sa narko-kartelima nije krio ni njen suprug, gradonačelnik Abarka, kojeg je od krivične odgovornosti za mnoga ubistva meksičkih aktivista štitio mandat.

U međuvremenu, meksičke bezbednosne snage nastavljaju potragu za nestalim studentima. U blizini gradske deponije pronađena je još jedna grobnica, ali u njoj nisu bila tela nestalih mladića i devojaka nestalih pre više od mesec dana.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.