Meksiko: Narko banda ubila 43 oteta studenta

Izvor: Večernje novosti, 28.Jan.2015, 04:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Meksiko: Narko banda ubila 43 oteta studenta

Ministar pravde Meksika Hesus Muriljo Karam saopštio je danas da sa "pravnom izvesnošću" može da se kaže da su grupu od 43 studenta, koji su nestali u septembru, ubili pripadnici narko bandi. Njihov nestanak, podseća AFP, izazvao je proteste širom zemlje i doveo do krize vlade predsednika Enrike Penje Nijeta. Karam je rekao da su studenti nestali nakon što je policija povezana sa bandom napala njihove autobuse u gradu Iguala, po naređenju gradonačelnika i njegove žene. >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << Karam je rekao da je istraga utvrdila da je policija mlade ljude predala bandi Hereros Unidos koji su rekli istražnim organima da su ih odveli u dva kamiona, ubili, zapalili njihova tela i bacili u reku. "Postoji pravni osnov da verujemo da su studenti ubijeni pri rečenim okolnostima", rekao je ministar na konferenciji za novinare. Sve do sada, vlasti su studente zvanično vodili kao nestale osobe. Studenti se vode kao nestali od 26. septembra kada su sa svog koledža u Ajocinapi putovali u susedni grad Igualu, kako bi protestovali zbog diskriminatorske politike zapošljavanja i prikupili sredstva za svoj koledž. Oni su oteli četiri autobusa za povratak kući, što je uobičajna praksa među mladićima iz škole poznate kao bastion levičarskog aktivizma. Policajci su pucali na nekoliko autobusa, pri čemu su poginula tri studenta i tri prolaznika. Meksički državni tužilac je saopštio da su tri člana bande Hereros Unidos priznala da im je studente predala policija, koje su kamionima odvezli do deponije u Kokuli, blizu Iguale. Oko 15 studenata je već bilo mrtvo, a ostale su ubili, naveo je Bi-Bi-Si. Tela su, prema rečima tužioca, zapalili koristeći benzin, gume, drva i plastiku, a plamena buktinja gorela je više od 14 sati. Vlasti su uhapsile više od 80 osumnjičenih, od kojih 44 policajca.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Oteti studenti u Meksiku ubijeni i spaljeni

Izvor: SandzakPress.net, 28.Jan.2015

Svijet – Grupu od 43 studenta nestala u septembru ubili su i potom spalili pripadnici narkobandi, saopćili istražioci. Ministar pravde Meksika Jesus Murillo Karam saopćio je danas da se sa “pravnom izvjesnošću” može reći da su grupu od 43 studenta nestala u septembru ubili pripadnici narkobandi. Njihov...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.