Mekejn: Rusi nas preziru i ugrožavaju

Izvor: Blic, 04.Sep.2015, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mekejn: Rusi nas preziru i ugrožavaju

Američiki senator Džon Mekejn tvrdi da ruska flota ledolomaca i vojna ifrastruktura na Arktiku ugrožavaju američke interese i "slobodu mora".

"Predsednik SAD Barak Obama tokom posete Aljasci koncentrisao se na problem promene klime, umesto da raeguje na sve jače rusko prisustvo na Arktiku", izjavio je Mekejn, koga je Moskva stavila na spisak lica kojima nije dozvoljen ulaz u Rusiju.

Mekejn u "Vol strit žurnalu" upozorava da postoji ozbiljna i direktna opasnost za >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << SAD i da nju pretstavlja "agresivna i borbeno sposobna ruska država, koja se neprijateljski odnosi prema američkim interesima".

Rusija, tvrdi on, "prezire američke vrijednosti i želi da uputi izazov međunarodnom poretku, koji su američki lideri podržavali sedamdeset godina".

Dok se polarni led topi, Rusija žuri da uspostavi kontrolu nad novim vodenim putevima preko Severnog ledenog okeana - smatra američki senator.

On ocenjuje da je odgovor SAD na ovu situaciju "suviše nejasan", kao i odgovor na poteze Kine u Južnokineskom moru.

"Potezi Rusije koji otežavaju saobraćaj na Arktiku mogli bi da ugroze mir na na Atlantiku i međukontinentalne veze između SAD i njenih najbližih saveznika i trgovinskih partnera u Europi", smatra Mekejn.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.