Mekalister sa srpskim zvaničnicima i liderima opozicije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Avg.2017, 02:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mekalister sa srpskim zvaničnicima i liderima opozicije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsedavajućim Komitetom za spoljne poslove Evropskog parlamenta i izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvidom Mekalisterom, sa kojim je razgovarao o evropskom putu Srbije, unutrašnjem dijalogu o Kosovu i napretku razgovora sa Prištinom.

Predsednik Vučić obavestio je izvestioca Mekalistera o toku i planovima za sprovođenje unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i načinima za formalizaciju procesa.

Istovremeno, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Vučić i Mekalister razmenili su stavove o poštovanju i sporovođenju principa vladavine prava i medijskih sloboda.

Tokom susreta, dvojica sagovornika razgovarali su i o odnosima u regionu i onome što Srbija treba da uradi kako bi ubrzala proces evrointegracija.

Mekalister će se odvojeno sastati sa premijerkom Anom Brnabić, prvim zamenikom premijera i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, zatim ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović, kao i sa šeficom pregovaračkog tima Srbije Tanjom Miščević i njenim saradnicima, te predstavnicima Odbora za evrointegracije u srpskom parlamentu.

Predviđen je susret Mekalistera sa liderima parlamentarne opozicije, a prema informacijama iz kabineta izvestioca za Srbiju i saznanjima Tanjuga, tom pozivu Mekalistera će se odazvati Boris Tadić (SDS), Dragan Šutanovac (DS), Saša Radulović (Dosta je bilo) i Čedomir Jovanović (LDP).

Vuk Jeremić i Saša Janković (PSG) su izjavili da nisu u mogućnosti da prisustvuju sastanku.

Uoči dolaska Mekalister je Tanjugu kao "veoma korisnu i elementarno važnu" ocenio inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se u Srbiji povede sveobuhvatni društveni dijalog o Kosovu i Metohiji.

Mekalister je pozdravio i inicijativu predsednika Srbije, kojom je Vučić od EU zvaničnika zatražio vremenski okvir za pristupanje Srbije EU.

"Predsednik Vučić je svojim zahtevom za konkretnim vremenskim okvirom za pristupanje Srbije EU još jednom jasno stavio do znanja da želi svoju zemlju što pre da uvede u Uniju", rekao je Mekalister, koji se, kako je rekao, u potpunosti slaže sa izjavom predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska da "jedna zemlja može pristupiti EU samo ako stvarno ispuni sve uslove, a u to spada najpre poštovanje i podsticanje u Sporazumu EU navedenih osnovnih vrednosti, kao što su ljudska prava, sloboda, demokratija, nacionalnih manjina..".

Tokom nedavnog boravka Mekalistera u Beogradu, 12. avgusta, predsednik Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare, međutim, jasno stavio do znanja da ne deli stav predsedavajućeg Spoljnopolitičkog komiteta EP da je za EU vladavina prava ključna oblast za napredak Srbije na putu ka članstvu.

"Ključno pitanje je Kosovo, a drugo ključno je odnos Srbije prema Rusiji, a ne vladavina prava, mada zapadni političari vladavinu prava uvek 'izvuku' kao glavno pitanje", rekao je Vučić i istakao da se ključne oblasti na putu ka EU tiču Kosova i Metohije, potom spoljne politike i tek potom vladavine prava, a da ga "glava najviše boli" po pitanju odnosa Beograda i Prištine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.