Medicinska sestra izlečena od ebole

Izvor: RTS, 23.Okt.2014, 12:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medicinska sestra izlečena od ebole

Medicinska sestra Amber Vinson iz Teksasa, koja je bila u kontaktu s obolelima od ebole, nema više virus te opake bolesti, saopštila je njena porodica.

Amber Vinson se, kao i još jedna medicinska sestra, razbolela nakon što je došla u kontakt s Liberijcem Tomasom Erikom Dankanom, koji je lečen i preminuo u Teksaškoj prezbiterijanskoj bolnici u Dalasu, prenosi Tanjug.

Izjavu porodice prenelo je nekoliko američkih medija, navodeći da će ta 29-godišnjakinja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ostati u bolnici na daljem lečenju, ali izgleda da je izlečena.

"Amber i naša porodica su oduševljeni nakon što su dobili najnoviji izveštaj o njenom stanju", navela je u saopštenju njena majka Debra Beri.

Vinsonova će i dalje biti na lečenju na specijalnom odeljenju Univerzitetske bolnice Emori.

Ona je druga od dve bolničarke kod koje je dijagnostifikovana ebola, nakon što su zbrinjavale Tomasa Erika Dankana, koji je podlegao bolesti.

U SAD je još oko 120 osoba pod nadzorom zbog moguće zaraze virusom ebole, budući da su imali kontakt sa jednom od tri osobe obolele od te bolesti, koje su lečene u Dalasu, saopštili su teksaški zdravstveni zvaničnici.

Dobra vest je da su 43 od 48 osoba s prvobitne liste za nadzor sada van sumnje, jer nisu obolele tokom maksimalnog inkubacionog perioda za ebolu od 21 dana, prenosi AP.

Inkubacioni period za sve one koji su još pod nadzorom ističe 7. novembra, kaže gradonačelnik Dalasa Majk Rolings.

Šef zdravstvene administracije za dalaski okrug Klej Dženkins, nedavno se izvinio što su medicinskoj sestri Amber Vinson, koja je bila u kontaktu s obolelima, američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti dozvolili da dan pre nego što joj je dijagnozirana ebola otputuje avionom iz Ohaja, gde je bila u poseti roditeljima, u Dalas u kojem živi.

Od ebole je umrlo više od 4.800 ljudi, dok je u sedam zemalja registrovano ukupno oko 9.000 slučajeva zaraze tom bolešću.

Ova epidemija ebole koja je izbila u Zapadnoj Africi do sada je najgora u istoriji.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.