Matarela novi predsednik Italije

Izvor: Večernje novosti, 31.Jan.2015, 16:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Matarela novi predsednik Italije

Italijanski poslanici izabrali su danas sudiju Ustavnog suda Serđa Materelu (73) za novog, 12. predsednika Italije, javile su agencije. Rojters navodi da je kandidat kog je podržao premijer Mateo Renci izabran posle tri neuspela kruga glasanja. Dosadašnji predsednik Đorđo Napolitano (89), koji je na toj funkciji proveo devet godina, 14. januara je podneo ostavku. Poslanici italijanskog parlamenta izabrali su Matarelu u četvrtom, konačnom krugu glasanja za izbor novog sefa države. U ovom >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << krugu kandidat koji dobije prostu većinu od ukupno 1.009 poslanika, biće proglašen za novog predsednika Italije. Premiejr Mateo Renci je u četvrtak podržao sudiju Ustavnog suda Serđa Matarelu kao kandidata za novog predsednika Italije. Izbori su viđeni kao važan test za premijera Rencija da okupi svoju podeljenu partiju iza jednog kandidata, koji je, takođe, prihvatljiv za opozicionog lidera Silvija Berluskonija, čija je podrška Renciju neophodna za ambiciozan referomski plan vlade. Matarela, koji je trenutno član vladajuće Demokratske partije (PD), bivši je demohrišćanin sa Sicilije koji je ušao u parlament nakon što je njegovog starijeg brata Pjersantija, tadašnjeg regionalnog predsednika ovog ostrva, ubila mafija 1980. Dosadašnji predsednik Đorđo Napolitano (89), koji je na toj funkciji proveo devet godina, 14. januara je podneo ostavku. Prema italijanskom zakonodavstvu, posle zvaničnog objavljivanja ostavke, parlament treba da se sastane u roku od dve nedelje na zajedničkoj sednici radi izbora novog predsednika. Predsednika bira izborno telo od 1.009 političara, među kojima su članovi Predstavničkog doma i Senata, kao i 58 regionalnih predstavnika. Potrebna je dvotrećinska većina da bi predsednik države bio izabran u prva tri kruga glasanja, dok je u četvrtom dovoljna prosta većina, ili 505 glasova. Rencijeva stranka ima 415 članova u izbornom telu.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Sergio Mattarella novi predsjednik Italije

Izvor: SandzakPress.net, 31.Jan.2015

  Italija – Zastupnici su izabrali sudiju Ustavnog suda i dugogodišnjeg političara lijevog centra za 12. predsjednika Italije. Italijanski zastupnici izabrali su u subotu sudiju Ustavnog suda i dugogodišnjeg političara lijevog centra Sergia Mattarella (73) za novog, 12. predsjednika Italije,...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.