Maršalska ostrva tužila SAD i još osam zemalja

Izvor: Press, 24.Apr.2014, 16:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Maršalska ostrva tužila SAD i još osam zemalja

Maršali, ostrvska republika u centralnom Pacifiku, 1950-tih godina bili su mesto masovnih američkih nuklearnih proba, prenela je agencija Rojters.

Ta zemlja optužila je devet država sa nuklearnim oružjem za "flagrantno kršenje međunarodnog prava", pošto nisu nastavile pregovore kao što je zahtevano na osnovu Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja iz 1968. godine.

Posebna tužba protiv SAD predata je federalnom sudu u San Francisku, dok su tužbe protiv svih >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << devet država predate Međunarodnom sudu pravde u Hagu.

Između 1946. i 1958. godine, SAD su izvele na ostrvima probe hidrogenske i atomske bombe, a najveći nuklearni test SAD izveden je 1. marta 1954. godine na ostrvu Bikini Atol sa oslobođenom energijom od 15 megatona.

Vlada Maršalskih ostrva saopštila je da je eksplozija bila 1.000 puta jača od one u Hirošimi.

Ministar spoljnih poslova maršalskih ostrva Toni de Brum istakao je da se ta zemlja bori da više niko nikada na zemlji ne iskusi strahote i patnju koje je iskusio narod Maršalskih ostrva zbog nuklearnog oružja.

"Kontinuirano prisustvo nuklearnog oružja i strašan rizik koji preti svetu, nas sve ugrožava", dodao je Brum.

Zemlje protiv kojih je podneta tuzba, pored SAD, su Rusija, Velika Britanija, Francuska, Kina, Izrael, Indija, Pakistan i Severna Koreja.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Maršalska ostrva tuže SAD

Izvor: B92, 24.Apr.2014

Madžuro -- Maršalska ostrva podnela su danas tužbu Međunarodnom sudu pravde u Hagu protiv SAD i još osam zemalja sa nuklearnim oružjem...Maršalska ostrva podnela su danas tužbu Međunarodnom sudu pravde u Hagu protiv SAD i još osam zemalja sa nuklearnim oružjem, zbog toga što nisu ispunile...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.