Izvor: B92, 02.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Maroko opozvao ambasadora u Španiji

Rabat -- Maroko je opozvao ambasadora u Španiji jer će španski kralj posetiti dve severnoafričke enklave na koje Maroko polaže pravo.

Španija je saopštila da će kralj Huan Karlos i kraljica Sofija u ponedeljak posetiti male, gusto naseljene enklave Seuta i Melilja, na marokanskoj obali Mediterana, odgovarajući time na kontinuirane zahteve lokalnog stanovništva.

Posete najviših španskih zvaničnika ovim enklavama su retke, a poseta premijera Hose Luisa Rodrigesa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Sapatera 2006. izazvala je burna reagovanja u Maroku, podsetio je Rojters.

Posle španske najave o poseti kralja, državna marokanska agencija MAP je prenela da je "odlučeno, po instrukcijama kralja Mohameda, da radi konsultacija i na neodređeno vreme bude opozvan ambasador u Španiji Omar Aziman".

Seuta je, kao i Melilja, autonomni grad i španska enklava u severnoj Africi, južno od Gibraltara, na koju Maroko takođe polaže pravo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.