Manji broj novih oboljenja od ebole

Izvor: VOA, 05.Nov.2014, 23:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manji broj novih oboljenja od ebole

Zvaničnici su saopštili da je počeo da opada broj novih oboljenja u zapadnoj Africi. U međuvremenu, u Švajcarskoj počela testiranja vakcine na zdravim volonterima.

Međunarodni zdravstveni zvaničnici saopštili su da se broj novih slučajeva ebole u zapadnoj Africi smanjuje. Uprkos poboljšanju, Ujedinjene Nacije pozivaju na veću međunarodnu pomoć za borbu sa smrtonosnim virusom. 

Dobre vesti iz zapadne Afrike počele su da stižu prošle nedelje. Koordinator >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << za ebolu u ministarstvu zdravlja Gvineje izjavio je juče u Parizu da broj novih slučajeva opada u Sijera Leoneu, Liberiji i Gvineji.

"Broj se smanjuje jer broj potvrđenih slučajeva koje smo imali u centrima za zdravstvenu negu i broj mogućih slučajeva u tim centrima, počinje da opada, ne u značajnijim ciframa ali smo shvatili da opadaju", kaže Abubakar Sidiki Diakite iz Ministarstva zdravlja Gvineje.

U glavnom gradu Liberije, Monroviji, zvaničnici UN zaduženi za borbu protiv ebole potvrdili su da je uočeno značajno poboljšanje u borbi protiv smrtonosnog virusa. Manje osoba je zaraženo i manje umire od ebole.

Ali borba protiv ebole je daleko od kraja, upozorava zvaničnik UN-a, Entoni Benberi.

"Potrebne su nam nevladine organizacije da dođu i rukovode tim ustanovama. Mi pružamo logističku pomoć. Gradimo centre za negu. Obezbeđujemo opremu i sve ostalo što je potrebno. Pacijenata ima u velikom broju. Ono što nemamo su partneri da rukovode tim ustanovama i potrebni su nam odmah", poručuje Benberi.

Zdravstveni zvaničnici u Sjedinjenim Državama izrazili su nadu da će nova vakcina okončati epidemiju od koje je umrlo oko 5.000 osoba, a inficirano skoro 14 hiljada.

Univerzitetska bolnica u Lozani, u Švajcarskoj, počela je juče da testira vakcinu na zdravim volonterima.

"Mislim da što pre dobijemo delotvornu vakcinu, koja je bezbedna, pre ćemo moći da je upotrebimo za vakcinisanje ljudi u zapadnoj Africi i svugde gde ebola može da se proširi", kaže Tina, lekar i volonter za vakcinu protiv ebole.

Stručnjaci kažu da ne postoji opasnost za dobijanje ebole od vakcine.

"Merimo antitela u proteinu koji proizvodi vakcina i takođemo radimo detaljnu analizu belih krvnih zrnaca kako bismo odgovorili na pitanje da li ćelije izložene vakcini imaju drugačiji bološki sastav od onih koje nisu bile izložene vakcini", objašnjava Vinsent Mozer iz univerzitetske bolnice u Lozani.

Ako testiranje pokaže delotvornost vakcine, ono će biti sprovedeno u mnogo većem obimu.

Istraživači u Francuskoj su u pred-proizvodnoj fazi testa za ebolu koji bi mogao da pokaže rezultate za 15 minuta, u poređenju sa 24 sata koliko traje trenutni test. Brži testovi takođe se razvijaju u Sjedinjenim Državama i Japanu.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.