Makedonija: Sednica nastavljena nakon pauze i reagovanja obezbeđenja

Izvor: Blic, 09.Avg.2017, 20:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonija: Sednica nastavljena nakon pauze i reagovanja obezbeđenja

Sednica makedonskog Sobranja, na kojoj se raspravlja o smeni državnog tužioca Marka Zvrlevskog, nastavljena je posle jednočasovne pauze, koja je data da bi se smirile tenzije u sali.

Poslanici najuticajnije opozicione partije VMRO-DPMNE, bivšeg premijera Nikole Gruevskog, blokirali su govornicu nakon što je predsednik Sobranja Talat Džaferi uskratio pravo poslaniku te stranke Antoniju Milošoskom da se u skladu sa poslovnikom obrati poslanicima.

Džaferi mu je isključio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << mikrofon i pozvao obezbeđenje da ga ukloni, prenose skopski mediji.

Smenu državnog tužioca Marka Zvrlevskog je još krajem prošlog meseca zatražio makedonski premijer Zoran Zaev, koji smatra da je to prvi korak ka uspostavljanju nezavisnog sudstva.

S druge strane, VMRO-DPMNE se protivi smeni, temeljeći svoj stav na članu 8 Izbornog zakonika, u kome se navodi da razrešenja i imenovanja ne može biti u vreme kada su raspisani izbori.

Predsednik Sobranja pre tri dana raspisao je lokalne izbore, koji su zakazani za 15. oktobar.

Podnet zahtev za smenu

Najuticajnija opoziciona stranka u makedonskom parlamentu VMRO-DPMNE podnijela je danas zahtev za smenu ministra spoljnih poslova Nikolu Dimirova.

Opozicija smatra da Dimitrov radi protiv interesa Makedonije i kao razloge navodi dogovor o dobrosusedskim odnosima sa Bugarskom, ukidanje postupka za imenovanje Aleksandra Nikolovskog za ambasadora u Briselu i situaciju sa migrantima.

VMRO-DPMNE nastoji da ospori legitimit nove vlade na čijem je čelu Zoran Zaev, a u predhodna dva dana ta stranka podnela je i zahtev za smenu ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Ljupčeta Nikolovskog i ministra rada i socijalne politike Mile Carovske.

U Sobranju su formirali čak 10 poslaničkih grupa, prenose skopski mediji.

Vladajući Socijaldemokratski savez Makedonije smatra da podnošenjem zahteva za smenu šefa diplomatije Nikolova "VMRO-DPMNE ostaje zarobljen u prošlosti i u politici podjela, izolacije, razdora i konflikata".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.