Makedonija: Poslanik za mesec potroši na benzin godišnju platu radnika

Izvor: Blic, 30.Jan.2015, 01:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonija: Poslanik za mesec potroši na benzin godišnju platu radnika

Makedonski poslanici su za mesec dana samo za putne troškove naplaćivali onoliko koliko radnik sa minimalnim platom zaradi za godinu dana, objavio je Radio slobodna Evropa (RSE) na makedonskom.

Poslanicima pored plate sleduje i naknada za putne troškove. Ukoliko putuju sopstvenim vozilom, Sobranje im plaća gorivo i amortizaciju vozila po pređenom kilometru od rodnog mesta i nazad.

Prema istraživanju portala Inboks7, poslanici su od maja 2013. godine do septembra >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 2014, za ukupno 14 meseci (pošto parlament nije radilo tri meseca zbog izbora), na putne troškove potrošili milion evra.

Osim toga, poslanici dobijaju i dnevnice za putovanje u inostranstvo.

Iako nije sporno da je sve to po zakonu, ipak je pitanje koliko je etički da oni koji ubeđuju građane da je minimalna plata od 9.600 denara mesečno uspeh, samo za putne troškove potroše narodne pare za koji jedan prosečni radnik treba da radi od šet meseci do godinu dana, ocenjuje RSE.

Sociolog, profesor Haasan Jašari kaže da to predstavlja moralnu erozija društva.

"To je signal glasačima, građanima Republike Makedonije da se jedno priča a drugo radi, a kada su pare u pitanju i Albanci i Makedonci su braća u nemoralu i korupciji", rekao je Jašari.

Njegov kolega Ilija Aceski kaže da su podaci toliko neverovatni da izlaze iz okvira moralnog i nemoralnog.

"Problem je u tome što nema ko da proceni šta je moralno a šta nemoralno u onome što oni rade. Oni su za sebe uradili ono što im najviše odgovara i to ne najviše, nego su i preterali. Šta da kaže običan čovek koji je tog poslanika izabrao da ga predstavlja", pita Aceski.

Rekorder u naplati putnih troškova je, prema istraživanju Inboksa7, poslanik iz Đevđelije Dragi Cuklev, koji je u tom periodu naplatio oko 25.000 evra - skoro 1.800 evra mesečno.

Poslanica iz Strumice Silvana Boneva je naplatila 23.000 evra.

Boneva je reagovala na svom Fejsbuk profilu da su naknadu u skladu sa zakonom uzeli svi poslanici i većinskih i opozicionih partija, a ne samo jedan poslanik.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Putni troškovi kao godišnja plata

Izvor: B92, 30.Jan.2015

Makedonski poslanici su za mesec dana samo za putne troškove naplaćivali onoliko koliko radnik sa minimalnim platom zaradi za godinu dana...Kako je objavio Radio slobodna Evropa na makednonskom, poslanicima pored plate sleduje i naknada za putne troškove. Ukoliko putuju sopstvenim vozilom, Sobranje...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.