Izvor: Blic, 21.Okt.2016, 00:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonija: Izrael kao primer vezivanja dijaspore za maticu

U cilju vezivanja dijaspore za domovinu veoma je važno da je oni upoznaju i zavole, rečeno je na Samitu "Makedonija 2025".

Na panelu posvećenom odnosu prema dijaspori na primeru Izreala, ambasador te zemlje u Makedoniji Den Orjan rekao je da ta država uspeva da veže svoju dijasporu za maticu, a čak i jedan deo da vrati u zemlju.

- Ponekad, kao u slučaju velike selidbe ruskih Jevreja, to je značajno promenilo društvo u matici - rekao je Orjan.

Prema >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << njegovim rečima, država radi na tome da dijaspora investira u zemlju ili da dovede nove investitore.

Gideon Mark Amir, izvršni direktor neprofitne organizacije "Birthright Izreal", kaže da se ta organizacija trudi da poveže dijasporu širom sveta, te da besplatno šalje mlade Jevreje koji žive van te zemlje u Izreal.

- Kad smo počeli da radimo, nismo imali nikakva očekivanja, a danas 90 odsto naših članova kaže da im je ova organizacija promenila život - kaže Amir.

On je rekao da ta organizacija dovodi i Izrael ljude koji nikada nisu videli svoju domovinu i "uči ih da zavole svoju zemlju porekla", te da podstiču investiranje u Izrael.

Amir kaže i da organizacija širom sveta pronalazi ljude koji imaju potencijal za razvijanje biznisa, a kasnije lobira da počnu da rade u Izrealu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.