Mađarska će početi eksploataciju gasa iz škriljaca

Izvor: Studio B, 27.Nov.2014, 21:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mađarska će početi eksploataciju gasa iz škriljaca

Mađarska će početi ekspoloataciju gasa iz nekonvencionalnih izvora da bi smanjila zavisnost od Rusije, rekao je na konferenciji o gasu iz škriljaca u Varšavi predstavnik mađarske agencije za energetiku Atila Njikoš.

Zalihe gasa u niskopropusnim ležištima Mađarske, uključujući škriljce, se procenjuju na oko 1.500 milijardi kubnih metara, što bi zemlji bilo dovoljno za više od 120 godina sadašnje potrošnje, prenela je češka agencija ČTK.

Mađarska, prema >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Njikošu, želi da postane jedna od malobrojnih evropskih zemalja koje će početi eksploataciju potencijalno obimnih nekonvencionalnih ležišta gasa. Ona su počela intenzivnije da se koriste tek u prošloj deceniji u SAD zahvaljujući razvoju tehnologije eksploatacije. Međutim, u Evopi takvu tehnologiju podržava samo nekoliko zemalja.

"Ako nekonvencionalni gas u Evropi ostane pod zemljom, pored njega će biti sahranjena i evropska energetska sloboda", rekao je Njikoš agenciji AP na marginama konferencije.

Mađarska već ima na nalazištima nekonvencionalnog gasa stotine istražnih buštotina, a iz jedne od njih kanadska firma Falkon TXM komercijalno koristi manji obim sirovina. Zemlja je 80 odsto zavisna od gasa iz Rusije.

Većina zemalja srednje i istočne Evrope je zavisna od uvoza gasa iz Rusije i traži nove izvore isporuka. Najveće ambicije za korišćenje gasa iz škriljaca ima Poljska, gde su rudarske kompanije napravile 67 istražnih bušotina. Vađenje gasa iz škriljaca se priprema u Rumuniji i Ukrajini.

Većina evropskih zemalja takve aktivnosti blokira iz straha od zagađenja životne sredine.

 

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mađarska će početi eksploataciju gasa iz škriljaca

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Nov.2014

Mađarska će početi eksploataciju gasa iz nekonvencionalnih izvora da bi smanjila zavisnost od Rusije, rekao je na konferenciji o gasu iz škriljaca u Varšavi predstavnik mađarske agencije za energetiku Atila Njikoš...Zalihe gasa u niskopropusnim ležištima Mađarske, uključujući škriljce, se...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Mađarska će početi eksploataciju gasa iz škriljaca

Izvor: Blic, 28.Nov.2014, 01:22

Mađarska će početi ekspoloataciju gasa iz nekonvencionalnih izvora da bi smanjila zavisnost od Rusije, rekao je na konferenciji o gasu iz škriljaca u Varšavi predstavnik mađarske agencije za energetiku Atila Njikoš...Zalihe gasa u niskopropusnim ležištima Mađarske, uključujući škriljce,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.