MUP Ukrajine oslobodio Svjatogorsk

Izvor: B92, 23.Apr.2014, 20:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MUP Ukrajine oslobodio Svjatogorsk

Kijev -- Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) saopštila da su specijalne jedinice MUP "oslobodile bez žrtava" grad Svjatogorsk, koji se nalazi na istoku Ukrajine.

SBU tvrdi da je grad bio pod kontrolom "nelegalne naoružane grupe separatista", javile su ukrajinske agencije.

"Tokom dana sprovedene su aktivnosti na osiguranju javne bezbednosti u gradu Svjatogorsku u Donjeckoj oblasti".

"Te mere sprovele >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su snage specijalnih jedinica MUP Ukrajine u okviru antiterorističke operacije pokrenute radi ograničavanja naoružanih prestupnika u Slavjansku i sprečavanja činjenja krivičnih dela u drugim naseljima Donjecke oblasti", navedeno je u saopštenju SBU.

"Snage koje učestvuju u antiterorističkoj operaciji potisnule su nelegalnu oružanu grupu izvan naselja. Nema žrtava", navodi ta služba i dodaje da trenutno u Svjatogorsku i okolini patrolira policija, prenela je agencija UNN.

Ruska agencija RIA Novosti podseća da Svjatogorsk ima strateških značaj jer se nalazi na tromedju tri oblast. U Donjecku, Harkovu i Lugansku od marta traju mitinzi pristalica federalizacije Ukrajine.

Oni su u Harkovu i Donjecku proglasili formiranje "Narodne Harkovske Republike" i "Donjecke Narodne Republike" i planiraju da u Donjecku i Lugansku 11. maja bude ofdržan referendum o statusu regiona.

Najoštriji sukobi proruskih aktivista i ukrajinskih snaga bezbednosti izbili su na severu Donjecke oblasti, u Slavjansku i Kramatorsku.

Ranije danas ukrajinski vicepremijer Vitalij Jarema proglasio je reaktiviranje "aktivne faze" specijalne operacije na jugoistoku zemlje, ističući da policija "radi na likvidaciji svih formacija" u Kramatorsku, Slavjansku i drugim gradovima Donjecke i Luganske oblasti.

Itar-Tas s preneo je izjavu lidera Desnog sektora Dmitrija Jaroša, koji je u Rusiji optužen za javno pozivanje na terorizam i ekstremizam i stavljen na medjunarodnu poternicu, da je ta radikalna nacionalistička grupa počela sa formiranjem "specijalnog bataljona Donbas" u Donjeckoj oblasti.

"Sve naše aktivnosti usaglašavamo sa rukovodstvom Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu i SBU", rekao je on, dodajući da će u sastav te jedinice biti "aktivisti i obučeni borci Desnog sektora".

Prethodno je Jaroš izjavio da je Desni sektor premestio sedište iz Kijeva u Dnjepropetrovsk, kako bi "lakše pratio situaciju u Donbasu".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

MUP Ukrajine povratio kontrolu nad Svjatogorskom

Izvor: Akter, 23.Apr.2014

Služba bezbednosti Ukrajine saopštila je da su specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova "oslobodile bez žrtava" grad Svjatogorsk

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.