MAKEDONIJA Opozicija nezadovoljna odlukom predsednika Ivanova

Izvor: Blic, 27.Maj.2016, 17:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MAKEDONIJA Opozicija nezadovoljna odlukom predsednika Ivanova

Najveća makedonska opoziciona stranka SDSM ocenila je danas da je predsednik Makedonije Đorđe Ivanov odlukom da poništi samo deo abolicije političara "produbio političku krizu", i zatražila da se ponište sve abolicije koje je proglasio 12. aprila.

- Današnja odluka Ivanova je još jedno, novo kršenje Ustava Makedonije, što dodatno produbljava krizu u žemlji. Abolicija mora da se poništi u celini, i zakon mora da važi podjednako za sve - navodi se u saopštenju stranke >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Zorana Zaeva.

Najveća opoziciona stranka smatra da je Ivanov "ponovo rešio da sledi naručenu, dobro osmišljenu taktiku kriminalne vlasti koju predvodi lidera VMRO DPMNE Nikola Gruevski".

- Jasno je da je Ivanov napravio uslugu političarima iz VMRO DPMNE koji ne žele da im se poništi abolicija. Otvorio im je put da ne moraju da zatraže ukidanje abolicije, da ipak nema pravnog, istinskog, faktičkog rešenja zbog neustavnosti odluke - navodi SDSM.

BEZ POMILOVANJA Makedonski predsednik povukao odluku o aboliciji političara

Kako se ističe, abolicija 56 političara i njihovih saradnika mora biti u celosti poništena i da zakon važi podjednako za sve.

To je, po SDSM, moguće uraditi jedino preko glasanja za autentično tumačenje Zakona o pomilovanju u parlamentu, uz podršku svih partija, uključujući i VMRO DPMNE.

- Samo će tako Ivanov i Gruevski pokazati da su za vladavinu prava, za poštovanje Ustava i zakona Makedonije, i samo se na taj način može doprineti razrešavanu političke krize - istakao je SDSM Zorana Zaeva.

Celovito, a nikako selektivno poništavanje abolicije, traže i SAD i EU, čiji su predstavnici to poslednjih sedmica ponovili mnogo puta.

Pročitajte još:

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov poništio je danas odluke o aboliciji 22 političara, od 56 koje je samovoljno pomilovao u aprilu.

Kontroverzna odluka Ivanova od 12. aprila da abolira 56 političara izazvala je oštre reakcije opozicije i međunarodne zajednice, odnosno SAD i EU, koje su zatražile njeno povlačenje, a dovela je i do višednevnih protesta u gradovima Makedonije.

Među aboliranim političarima je najviše članova rukovodstva vladajuće VMRO DPMNE, kao i njen lider, bivši premijer Nikola Gruevski. Protiv njih Specijalno tužilaštvo vodi krivične istragu zbog slučajeva povezanih sa aferom prisluškivanih razgovora.

Učesnici antivladinih protesta, nazvanih "Šarena revolucija", smatraju da je Ivanov odluku o aboliciji doneo u dogovoru s Gruevskim.

Ta odluka Ivanova je dodatno zaoštrila političku krizu u Makedoniji koja je počela pre dve godine, kada je SDSM optužio VMRO DPMNE da je pokrao izbore i odbila da uđe u parlament.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.