Lubic izazvao debate o pravu pacijenata na privatnost

Izvor: Blic, 31.Mar.2015, 00:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lubic izazvao debate o pravu pacijenata na privatnost

Sakriveni psihički problemi pilota Andreasa Lubica, za koga se veruje da je namerno oborio avion "Džermanvingsa" sa 150 putnika i članova posade, izazvali su debatu u Nemačkoj sa pitanjem - ima li pacijent pravo na privatnost.

Dirk Fišer, stručnjak za saobraćajnu politiku Hrišćanskih demokrata (CDU) kancelarke Angele Merkel, rekao je juče da bi trebalo da se "popusti" sa strogom politikom tajnosti terapeuta kada se rade o osetljivim oblastima pacijenata.

Profesionalci >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kao što su piloti bi trebalo da vode samo lekari određeni od strane njihovih poslodavaca, rekao je Fišer.

On je dodao da bi takve lekare trebalo osloboditi njihove obaveze tajnosti u komunikaciji sa poslodavcem i vazduhoplovnim vlastima.

Poslanik u nemačkom parlamentu Tomas Jarzombek, takođe iz Merkelove CDU, pozvao je na formiranje komisije stručnjaka koja će razmotriti kako se nositi sa bolestima među onima čija su radna mesta takva da u svojim rukama drže sudbinu mnogih ljudi.

Nemački Medicinski odbor ima jasnu etičku politiku o odnosu doktora i pacijenta - lekari moraju da ćute o tome šta im je pacijent rekao u poverenju ili kakvu terapiju daju.

Takvo pravilo važi čak i posle smrti pacijenta i obuhvata čuvanje medicinske dokumentacije kao tajne i od članova porodice pacijenta, a ako se to pravilo prekrši uslovljeno je kaznom do godinu dana zatvora ili novčanom kaznom.

Prvi čovek Nemačkog Medicinskog odbora Frenk Ulrih Montgomeri pozvao je na oprez u preispitivanju politike.

"Privatnost pacijenta je osetljiva činjenica i za sve građane Nemačke ljudsko pravo", rekao je Montgomeri.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.