Ligurija usvojila zakon protiv džamija

Izvor: N1 televizija, 29.Sep.2016, 10:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ligurija usvojila "zakon protiv džamija"

Većnici Ligurije, regiona na severozapadu Italije, usvojili su set mera kojim se drastično ograničava sloboda izgradnje novih verskih objekata. Iako se zakon ne odnosi ni na jednu religiju konkretno, italijanski mediji su ga prozvali "zakonom protiv džamija".

Iako se zabrana ne odnosi na bilo koju određenu religiju, političari koji se protive novousvojenom Predlogu zakona tvrde da se on nepravedno odnosi na muslimane.

Zakonom se uvode restriktivni kriterijumi za >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << izgradnju novih bogomolja, a regionalnim vlastima se daju veća ovlašćenja u odlučivanju o lokaciji i izgledu verskih objekata. Prema zakonu, svaki novi plan izgradnje mora biti u skladu sa kriterijumima "arhitektonske i dimenzijske podudarnosti s ligurijskim pejzažom". Italijanski mediji pišu da bi ovakav opis minarete mogao da shvata kao "neligurijske".

Zakonom je dozvoljeno održavanje referenduma u opštinama gde je planirana izgradnja novih verskih objekata, gde bi stanovnici odlučivali o tom pitanju.

Izmenu zakona koju je predložila stranka Severna liga, podržalo je 16 većnika, dok je njih 15 bilo protiv.

Sprovođenje referenduma bi verovatno izazvalo probleme, pošto italijanski Ustav ne dozvoljava sprovođenje referenduma o pitanjima "koja se odnose na pojedince ili određene grupe pojedinaca", tako da bi izjašnjavanje o pitanjima izgradnje verskog objekta moglo prekršiti ustav.

Islam je jedina velika religija koja nema zvanični status u Italiji, uprkos tome što u toj zemlji živi oko milion muslimana.

Namenski izgrađene džamije su retkost u Italiji, iako se trenutno najveća islamska bogomolja u Evropi nalazi u Rimu. Većina muslimana koji žive u Italiji mole se u prilagođenim objektima koje iznajmljuju lokalne vlasti ili privatni najmodavci.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Italija: Ligurija usvojila ʽzakon protiv džamijaʼ

Izvor: SandzakPress.net, 30.Sep.2016, 02:47

Italija – Italijanska regija usvojila je set mjera kojim se ograničava sloboda izgradnje novih vjerskih objekata. Vijećnici Ligurije, regije na sjeverozapadu Italije, usvojili su set mjera kojim se drastično ograničava sloboda izgradnje novih vjerskih objekata. Iako se zabrana ne odnosi na bilo...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.