Lider turske PKK pozvao Kurde da polože oružje

Izvor: Blic, 28.Feb.2015, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lider turske PKK pozvao Kurde da polože oružje

Lider turske Radničke partije Kurdistana (PKK) Abdulah Odžalan uputio je iz zatvora istorijski poziv kurdskim separatistima da polože oružje i time omoguće definitivno okončanje 30-godišnjeg sukoba.

"Dok se približavamo rešenju ovog sukoba starog 30 godina uspostavljanjem konačnog mira, naš prvi cilj je da postignemo demokratsko rešenje", naveo je Odžalan u poruci koju je preneo poslanik prokurdske Narodne demokratske partije Siri Sureja Onder.

Odžalan je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pozvao PKK da na proleće održi vanredni kongres i donese stratešku i istorijsku odluku o razoružanju.

"Dve strane su bliže miru nego ikad", rekao je Onder na konferenciji za novinare održanoj sa turskim vicepremijerom Jalčinom Akdoganom.

Prvi put je neka Odžalanova poruka pročitana direktno na televiziji u prisustvu predstavnika turske vlade.

Delegacija Narodne demokratske partije sastala se s pobunjenicima PKK u njihovoj bazi u planinama Kandil u Iraku 23. februara, a zatim je posetila Odžalana u zatvoru u Imrali.

Vođa PKK, koji se nalazi u zatvoru, ocenio je u novembru da bi sporazum sa vladom u Ankari o okončanju pobune mogao biti potpisan za četiri-pet meseci.

Odžalan od 1999. godine izdržava kaznu doživotnog zatvora u Imraliju, u Turskoj, zbog terorizma.

Pregovori o okončanju kurdske pobune, u kojoj je od 1984. poginulo oko 40.000 ljudi, počeli su pre dvije godine, a dovedeni su u pitanje zbog stava turske konzervativne islamističke vlade prema sirijskom sukobu.

Vlada je, ipak, pokušala da obnovi pregovore s Kurdima u nadi da će biti postignut sporazum o razoružanju u martu.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ocalan pozvao sljedbenike da se razoružaju

Izvor: SandzakPress.net, 28.Feb.2015

Turska – U izjavi se navodi da je to ključni korak u okončanju tridesetogodišnjeg sukoba između turske Vlade i Kurda. Lider Radničke partije Kurdistana Abdullah Ocalan, koji služi doživotnu kaznu zatvora u Turskoj, pozvao je sljedbenike da u proljeće održe vanredni kongres i donesu odluku...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.