Levičari: Ne želimo politiku AfD u Nemačkoj

Izvor: N1 televizija, 30.Apr.2016, 22:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Levičari: Ne želimo politiku AfD u Nemačkoj

Na hiljade demonstranata je protestovalo u Štutgartu protiv radikalno desničarske stranke Alternativa za Nemačku.

Stranka želi da maksimalno umanji prisutnost islama u Nemačkoj. Ipak, postoje i oni koji tu politiku ne odobravaju. Rezultat - neredi na ulicama.

Kroz skandiranje "Ne za AfD, da za solidarnost i zajedništvo" levičarski demonstranti poslali su jasnu poruku - "Ne želimo takvu politiku u Nemačkoj".

Od 1000 prisutnih demonstranata, njih >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << 400 je privedeno. Glavni cilj bio je onemogućiti desničarima ulazak na konvenciju.

"Ujedinjeni smo u svom stavu kako ne možemo pustiti da AfD radi što želi, i to ne samo zato što su stranka koja propagira rasizam već su uključeni u politiku isključivanja i socijalne podele. Ne smemo dozvoliti da nas pobede, moramo stajati ujedinjeni u stavu da smo saosećajno društvo", poručio je Dominik Šmajser, portparol demonstranata.

Vođstvo AFD-a u fokus je stavilo temu islama. U programskom nacrtu stoji i da islam ne pripada Nemačkoj. AFD želi i zabranu burki, a u školama zabranu nošenja marama na ženama.

Nakon niza pobeda i rasta popularnosti na regionalnom nivou, AfD se nada, putem parlamentarnih izbora, da uđe i u državni parlament.

"Naš politički program je okvir koji moramo isticati u dnevno-političkom radu, u izbornim kampanjama i demonstracijama. To je naš današnji zadatak: definisanje okvira Alternative za Nemačku. Ona je

stigla u naše društvo, ovde će i ostati - sviđalo se to drugim strankama ili ne", rekao je Aleksander Gaulend, zamenik predsednika AfD.

U spornom prvom nacrtu stranačkog programa našli su se predlozi poput oporezivanja privredne delatnosti, zatim privatizacija javnih televizija i radija.

Na pokretanje debate o "političkom islamu", nemački savezni predsednik Joakim Gauck je izjavio kako se u pitanje slobode religije niko ne sme mešati.

Detaljnije u prilogu:

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.