Izvor: Blic, 19.Apr.2017, 00:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Letelica Džon Glen lansirana ka svemirskoj stanici

Letelica za snabdevanje Međunarodne svemirske stanice, nazvana po nekadašnjem astronautu i senatoru Džonu Glenu, lansirana je juče u orbitu iz svemirskog centra u Kejp Kanaveralu na Floridi.

Atlas V launches SS John Glenn; en route to ISS - Florida Today https://t.co/UOlQqfNRMQ pic.twitter.com/8TPzf3gDFJ

Letelicu je lansirala neimenovana raketa iz porodice raketa "Atlas" koja je korišćena i za lansiranje kapsule kojom je Glen poleteo u svemir pre 55 godina. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Komercijalna letelica za snabdevanje "Džon Glen" ponela je gotovo 3.500 kilograma hrane i opremu za astronaute na svemirskoj stanici, do koje bi trebalo da stigne u subotu.

Američka kompanija "Orbital A-Te-Ka" (ATK) koja organizuje isporuku svemirskoj stanici, pitala je udovicu Džona Glena za dozvolu da se letelica nazove po njemu, posle njegove smrti u decembru.

Džon Glen je bio član prve posade astronauta NASA "Merkjuri seven" (Mercury seven) i postao je prvi američki astronaut koji je obleteo Zemlju u malom svemirskom brodu 1962. godine. On je 1998. godine, sa 77 godina, postao najstarija osoba koja je etela u svemir.

Kao član Demokratske strane, Glen je bio i američki senator od 1974. do 1999. godine.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.