Lepote Golije najbolje na konkursu „Viki voli zemlju”

Izvor: Vostok.rs, 30.Jul.2015, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lepote Golije najbolje na konkursu „Viki voli zemlju”

30.07.2015. -

Cilj takmičenja „Vikimedije Srbije” jeste da se prikupi što više fotografija naših zaštićenih predela i doprinese povećanju javne svesti o očuvanju prirode

 

Prva nagrada: Park prirode Golija (Foto CC by – SA)

Najbolji radovi na foto-konkursu „Viki voli Zemlju” proglašeni su sinoć u prostorijama Turističke organizacije Srbije (TOS) u Beogradu. Prvo mesto osvojio je vikipedijanac koji se predstavlja kao Palolem sa panoramom >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Golije. Druga nagrada pripala je Vladimiru Mijailoviću za fotografiju Specijalnog rezervata prirode Uvac, a treće gospodinu iz Pirota koji se na „Vikipediji” predstavlja kao Miksapirgosi za fotografiju vodopada Tupavica na Staroj planini.

Srbija po drugi put učestvuje na ovom međunarodnom godišnjem takmičenju. Organizuju ga „Vikimedija Srbije” i „Vikipedija” na srpskom jeziku u saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode Srbije. Cilj je da se pod slobodnom licencom prikupi što više fotografija naših zaštićenih predela, a sa druge strane doprinese povećanju javne svesti o očuvanju prirode.


Druga nagrada: Specijalni rezervat prirode Uvac (Foto Vladimir Mijailović / CC by – SA)

Ove godine pristiglo je oko 830 fotografija od više od 50 učesnika, a najbolje je odabrao stručni žiri Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Takmičari su obilazili planine, klisure, vrela, rezervate i parkove kako bi uhvatili što bolji pogled na lepote naše zemlje. Beležili su cveće koje raste iz stena, vodopade, slapove, zalaske sunca, poigravanje boja i životinjske vrste koje nastanjuju naše predele.


Treća nagrada: Vodopad Tupavica, Park prirode Stara planina (Foto CC by – SA)

Takmičenje je prvi put održano 2013. godine u organizaciji „Vikipedije” na ukrajinskom jeziku. Prošle godine je na globalnom nivou prikupljeno više od 70.000 fotografija, a ove godine je oboren rekord sa više od 108.000 radova iz 26 zemalja.

Najbolje fotografije izložene su u prostorijama TOS-a u Čika Ljubinoj ulici u Beogradu. Planirano je da izložba „Viki voli Zemlju 2015” obiđe i druge gradove Srbije, kao i prošle godine kada su na konkursu prva tri mesta zauzele fotografije rezervata prirode Slano Kopovo, Ovčarsko-kablarske klisure i Botaničke bašte u Beogradu.

J.J.K.

Politika

Izvor: Srbija turizam    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.