Le Drijan poziva na deeskalaciju spora oko Katara

Izvor: Blic, 17.Jul.2017, 00:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Le Drijan poziva na deeskalaciju spora oko Katara

Francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv le Drijan pozvao je danas, nakon posete Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Kuvajtu, na deeskalaciju spora između Katara i četiri arapske zemlje.

"Bilo bi poželjno ako bi strane mogle da se angažuju u procesu deeskalacije, onom koji je neophodan kako bi moglo da dođe do pregovora u konstruktivnoj atmosferi", rekao je Le Drijan u Abu Dabiju, prenosi AFP.

Abu Dabi je poslednja Le Drijanova stanica tokom posete četiri zalivske >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zemlje, koja je juče počela, a tokom koje je obišao i Katar, Saudijsku Arabiju i Kuvajt.

On je u Abu Dabiju razgovarao sa prestolonaslednikom šeikom Muhamedom ben Zajidom el Nahjanom, koji je i zamenik glavnog komandata oružanih snaga Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Ranije danas, francuski ministar je boravio u Kuvajtu, gde se sastao sa šeikom Sabah el Ahmed el Sabahom i ministrom spoljnih poslova te zemlje, prenela je novinska agencija te zemlje KUNA.

Le Drijan je podržao Kuvajt kao posrednika u krizi, za koju je rekao da treba "same da reše zalivske zemlje".

U junu su Saudijska Arabija, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein saopštili da prekidaju sve diplomatske odnose s Katarom optuživši tu zemlju za finansiranje islamističkih ekstremista i bliske veze sa dugogodišnjim neprijateljem Saudijske Arabije, Iranom.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Katar i Francuska pozivaju na smirivanje tenzija u Zaljevu

Izvor: SandzakPress.net, 17.Jul.2017

Francuski šef diplomatije Le Drian će nakon Katara posjetiti Saudijsku Arabiju, Kuvajt i Ujedinjene Arapske Emirate. Katar je pozdravio stav Francuske i njenu podršku posredovanju Kuvajta na temelju poštivanja međunarodnog prava i suverenosti država, rečeno je nakon sastanka katarskog šefa diplomacije...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.