Lavrov: Rusija će uzvratiti

Izvor: RTS, 23.Apr.2014, 13:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov: Rusija će uzvratiti

Vlada Ukrajine nastavlja "aktivnu fazu antiterorističke akcije". Lavrov odgovara da će Rusija uzvratiti ako joj interesi budu ugroženi. Keri upozorio Rusiju da, ukoliko se ne smire tenzije na istoku Ukrajine, slede nove sankcije.

Prvi potpredsednik vlade Ukrajine Vitalij Jarema rekao je da je ukrajinska vlada formalno završila Uskršnje primirje i da nastavlja "aktivnu fazu antiterorističke akcije" kako >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bi eliminisala naoružane proruske aktiviste, javlja Rojters.

Prva grupa srpskih studenata, koji studiraju na Akademiji kulture i umetnosti Lugansku, u Ukrajini, krenula je sinoć, u pratnji dvoje naših diplomata, vozom ka Kijevu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, prenosi Fonet.

Studenti će danas iz Kijeva nastaviti putovanje ka Srbiji, a Ambasada Srbije u Ukrajini će im omogućiti transfer do aerodroma, dok će onima koji putovanje nastavljaju narednog dana obezbediti prenoćište u Kijevu.

Sa drugom grupom srpskih studenata iz Luganska, čija se školska godina završava sredinom maja, Ambasada u Kijevu nastavlja da održava kontakt i biće im pružena sva neophodna pomoć, kako bi se, po okončanju obaveza na fakultetu, bezbedno vratili u Srbiju, navodi se u saopštenju.

Jarema, koji je zadužen za bezbednosna pitanja, rekao je novinarima da se trenutno ne vodi nikakva akcija, ali i dodao da se to može očekivati uskoro.

"Odgovarajuće mere će biti preduzete u bliskoj budućnosti i videćete rezultate", rekao je Jarema.

Govoreći dan nakon posete Džozefa Bajdena Kijevu, Jarema je rekao da Ukrajina "ima podršku SAD i da je neće ostaviti samu sa agresorom".

Nakon što je vlada u Kijevu objavila da nastavlja akciju, Lavrov je u intervjuu za Raša tudej rekao da će Rusija uzvratiti ako interesi njenih građana budu ugroženi i ako se napadne njena teritorija.

"Ako naši interesi, naši legitimni interesi, i interesi Rusa budu direktno ugroženi, kao što su, na primer, bili ugroženi u Južnoj Osetiji, ne vidim drugi način da se odgovori uz poštovanje međunarodnog prava", rekao je Lavrov.

Lavrov je istakao da je napad na ruske građane napad na Rusiju i dodao da akcijama kijevskih vlastu "upravlja SAD".

"Oni su objavili prekid onog što oni nazivaju 'antiterorističkom operacijom', ali sada kada je (američki potpredsednik) Bajden došao u Kijev kažu da će ta operacija ponovo ući u aktivnu fazu", rekao je Lavrov za ovu televiziju.

Ističe da je operacija počela odmah posle dolaska šefa CIA Džona Brenona u Kijev.

"Nemam razloga da ne verujem da Amerikanci upravljaju ovim spektaklom na sve direktniji način", dodao je Lavrov.

Zvaničnici samoproglašene Narodne republike Donjeck smatraju da je najbolji izlaz iz nastale situacije na istoku Ukrajine potpisivanje privremenog Ustavnog sporazuma po pitanju ovlašćenja regiona, navodi se na sajtu Donjecke oblasne državne administracije.

U saopštenju stoji da su istraživanja javnog mnjenja pokazala da stanovnici Donjecka žele da budu nezavisni deo nedeljive i politički stabilne zemlje i traže da Kijev popusti, preneo je Glas Rusije.

Američki magazin Vajs potvrdio je da je u gradu Slavjansku otet novinar Simon Ostrovski koji radi za taj list, prenosi Ukrinform.

Evropska unija je pozvala Rusiju da iskoristi svoj uticaj i prekine otmice i ubijanja na istoku Ukrajine. EU je izrazila zabrinutost zbog vesti o ubistvu Vladimira Ribaka, lokalnog političara iz stranke ukrajinskog predsednika Oleksandra Turčinova i apeluje da se povede istraga.

Keri preti Rusiji novim sankcijama 

Američki državni sekretar Džon Keri rekao je u telefonskom razgovoru šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu da bi SAD mogle da uvede dodatne sankcije prema Rusiji ako se tenzije u gradovima u istočnoj Ukrajini ne smire, javlja Rojters.

Keri je Lavrovu rekao da je duboko zabrinut zbog nedostatka pozitivnih koraka Rusije ka deeskalaciji krize u istočnoj Ukrajini, prenosi AP.

Američki državni sekretar je tokom telefonskog razgovora naveo dokaze o tome da proruski aktivisti nastavljaju da zauzimaju ukrajinske institucije, zarobljavaju novinare i druge civile. 

Stejt department je saopštio da je Keri od Lavrova tražio da Rusija smiri svoju retoriku i da se diplomatski angažuje na rešavanju krize u saradnji sa ukrajinskom vladom i Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju.

Keri je od Rusije zatražio da pozove naoružane snage koje su zauzele institucije na istoku Ukrajine da predaju oružje u zamenu za amnestiju.

Sporazum o deeskalaciji krize u Ukrajini postignut je 17. aprila u Ženevi kada su se visoki predstavnici Rusije, Ukrajine, Evropske unije i SAD dogovorili da se proruske snage povuku iz ukrajinskih institucija i da će svi biti amnestirani.

Od tada je došlo do novih sukoba i to na dan Uskrsa, Amerika i Rusija imaju suprotne stavove o uzrocima krize, a Rusija traži da iz institucija izađu i ukrajinski zvaničnici u Kijevu koji su na vlast došli posle svrgavanja Ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.