Lavrov: Kijev flagrantno krši dogovor iz Ženeve

Izvor: Press, 21.Apr.2014, 13:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov: Kijev flagrantno krši dogovor iz Ženeve

Lavrov je naglasio da će Rusija preseći svaki pokušaj da se u Ukrajini započne krvavi građanski rat, preneli su zapadni i ruski mediji njegovu izjavu sa današnje konferencije za novinare.

“Ko svesno sprovodi politiku podsticanja građanskog rata, nadajući se, kao što vidimo, da će izazvati veliki, ozbiljan i krvav sukob, bavi se kriminalnom politikom. Mi ćemo takvu politiku, ne samo osuditi, nego i preseći”, rekao je Lavrov.

On je rekao da Ženevski >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << sporazun “ne samo što se ne sprovodi, nego se flagrantno krši”, kao i da to čine oni koji su preuzeli vlast u Kijevu.

“Lideri koje je imenovala Vrhovna rada otvoreno izjavljuju da Ženevski sporazum ne primenjuju na Majdan, jer je gradska uprava Kijeva odlučila da Majdan legitimno deluje i da može da bude sačuvan. To je potpuno neprihvatljivo”, istakao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije kazao je da se legitimnost uređuje zakonima, kao i da bi po logici priznavanja prava bilo koje uprave, trebalo da se odustane od osporavanja lokalnih vlasti na jugostoku Ukrajine.

Lavrov je, takođe, rekao da su beznadežni pokušaji da se Rusija izoluje od ostatka sveta.

“Pokušaji da se Rusija izoluje su uzaludni. Nemoguće je izolovati Rusiju, jer smo velika i moćna država koja zna šta hoće. Kao drugo, ogromna većina zemalja ne želi da izoluje Rusiju i neće da učestvuje u tim pokušajima”, rekao je Lavrov.

Prema sporazumu koji su 17. aprila u Ženevi postigli najviši diplomatski predstavnici Rusije, Ukrajine, SAD i EU, predviđeno je razoružavanje svih paravojnih grupa u zemlji i pripremanje za reformu Ustava i davanje dodatnih ovlašćenja lokalnim upravama.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.