Izvor: Blic, 23.Avg.2016, 06:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LICE SA TETRAPAKA Kako je smrt ovog dečaka ZAUVEK promenila Ameriku

Nestanak Itana Kalila Paca maja 1979. godine zauvek je promenio Sjedinjene Američke Države, iako njegovo telo nikada nije pronađeno. Ovo je njegova tragična priča.

Bio je petak ujutro, 25. maja 1979. godine. Šestogodišnji Itan Pac je prvi put sam izašao iz porodičnog stana u četvrti Soho u Njujorku. Na sebi je imao plavu kapu, plavu košulju, plave farmerke i plave patike. Autobuska stanica je bila udaljena samo dva bloka od njegovog stana, ali mali Itan nikada nije ušao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u školski autobus.

Njegova učiteljica je primetila da ga nema u školi, ali je zaboravila da to prijavi direktoru. S obzirom da se nakon nastave nije vratio kući, majka je pozvala policiju, koja je prvo sumnjičila upravo dečakove roditelje. Iste večeri je pokrenuta intenzivna potraga, u kojoj je učestvovalo gotovo stotinu policajaca i nekoliko pasa tragača.

Potraga je potrajala nekoliko nedelja i ceo Njujork je bio na nogama. Grad je bio oblepljen dečakovim fotografijama koje je snimio Itanov otac Stan, inače, profesionalni fotograf. Fotografije su nedeljima projektovane čak i na Tajms skveru, a Itan je postao prvi dečak čija je slika štampana na stotinama hiljada tetrapaka mleka širom SAD.

Predsednik Ronald Regan je 1983. proglasio dan njegovog nestanka Nacionalnim danom nestale dece.

Punih šest godina u slučaju nije bilo nikakvog napretka, a onda je već osuđivani seksualni prestupnik Hoze Antonio Ramos postao glavni osumnjičeni. Policija je, naime, 1982. pronašla nekoliko fotografija na kojima je Ramos bio s dečakom koji je ličio na Itana.

U prvom razgovoru sa istražiteljima Ramos je priznao zločin i rekao da je 90 posto siguran da je oteo i silovao Itana, "dečaka kojeg je kasnije video na TV-u". Nacrtao je i autobusku rutu kojom je svakog dana putovao dečak, ali i dalje je poricao da ga je ubio. On je tvrdio da je dečaka ukrcao na voz "za sever", a otkriveno je i da je bio u vezi sa ženom koja je kod Pacovih radila kao dadilja i kućna pomoćnica.

Dečak je 2001. godine proglašen mrtvim, a Ramos je osuđen na 20 godina zatvora, nakon čega su ga tužili i dečakovi roditelji koji su mu svake godine slali Itanov poster s pitanjem: Šta si uradio s našim dečakom?'

Slučaj nestalog dečaka ponovo je otvoren 2010. godine, a dve godine kasnije policija je privela muškarca koji je tvrdio da je umešan u Itanov nestanak.

Bio je to Pedro Ernandez (51), koji je tvrdio da je zadavio dečaka kao tada 18-godišnji tinejdžer. Njegova priča je donekle imala smisla s obzirom na to da je radio u prodavnici, a Itan je iz stana izašao s dolarom u džepu koji je planirao da potroši na sok. Nakon što je dečaka zadavio, rekao je, njegovo telo je bacio u smeće.

Ernandez je još iste godine osuđen za ubistvo, iako tokom policijske istraga nije nađen ni jedan fizički dokaz. Njegova sestra je tada izjavila da je brat priznao ubistvo celoj porodici još 1980-tih godina, te da ga je priznao i svešteniku na ispovesti, a pokazalo se da Ernandez pati od poremećaja ličnosti i da ima izrazito nizak IQ - 70.

Uprkos činjenici da dečakovo telo nije nikada nađeno, ostavština njegovog nestanka je zaista velika i značajna. Njegov nestanak je doveo do stvaranja pokreta za nestalu decu i primene novih metoda za nalaženje nestalih.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.