Kurc u Bagdadu o borbi protiv Islamske države

Izvor: Blic, 01.Feb.2015, 13:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kurc u Bagdadu o borbi protiv Islamske države

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc doputovao je danas u posetu Iraku, gde će razgovarati i borbi protiv Islamske države.

On je, prilikom sletanja u Bagdad, gde će imati sastanak sa državnim vrhom, rekao da ova poseta iz bezbednosnih razloga nije bila najavljena i da je došao da na licu mesta stekne sliku o borbi protiv Islamske države.

Austrija se, prema njegovima rečima, kako prenosi APA, priključila antiterorističkom savezu jer se “u borbi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << protiv Islamske države ne može nemati mišljenje o tome”.

Kao neutralna zemlja Austrija ne može vojno da se angažuje, ali zato može politički i humanitarno, podvukao je on dodaujući da svako poboljšanje u Iraku ima neposredno pozitivne posledice po situaciju i u Austriji.

U Bagdadu će razgovarati sa predsednikom Iraka Fuadom Masoumom i šefom diplomatije Ibrahimom al-Džafarijem.

Na kraju šestočasovne posete Bagdadu Kurc će se sastati i sa predsednikom parlamenta Salimom al-Džaburijem.

Tokom večeri austrijski ministar će posetiti Erbil, na severu Iraka, gde će obići izbeglički kamp.

Takođe on će, u dogovoru sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini, u tom gradu razgovarati i o otvaranju kancelarije EU.

U delegaciji ministra Kurca nalazi se i predsedavajući spoljnopolitičkog odbora Evrospkog parlamenta, nemački poslanik Elmar Brok.

Ministar u Irak donosi i daljju pomoć u visini od 1,25 miliona evra za severni Irak, novac kojim UNHCR i Crveni krst mogu nabaviti potrebnu pomoć za oko 190.000 ljudi.

Poseta Kurca se odvija uz velike mere bezbednosti.

Tokom sutrašnjeg dana će se Kurc sastati sa predstavnicima Jazida, kao i biskupom iz Erbila Bašarom Vardom, a planirani su u susreti sa kurdskim predsednikom Masoudom Barzanijem i „ministrom inostranih poslova“ regiona Mustafom Bakir Falahom.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

UZ VELIKE MERE BEZBEDNOSTI: Kurc danas u Iraku o borbi protiv ISIL

Izvor: Kurir, 01.Feb.2015

On je, prilikom sletanja u Bagdad rekao da ova poseta iz bezbednosnih razloga nije bila najavljena i da je došao da na licu mesta stekne sliku o borbi protiv Islamske države..BEČ - Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc (Sebastian Kurz) doputovao je danas u posetu Iraku, gde će boraviti...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.