Kurc i Zanijer: Sve strane odgovorne za bezbednost posmatrača

Izvor: Blic, 24.Apr.2017, 00:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kurc i Zanijer: Sve strane odgovorne za bezbednost posmatrača

Ministar spoljnih poslova Austrije, zemlje koja predsedava OEBS-u Sebastijan Kurc i generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer izrazili su najdublje saučešće porodici člana Specijalne posmatračke misije OEBS-a koji je juče poginuo u Lugansku i solidarnost sa posmatračima koj su tom prilikom povređeni.

Oni su istakli da je onemogućavanje rada Misije neprihvatljivo i da su sve strane odgovorne za bezbednost posmatrača.

- Specijalna posmatračka misija OEBS-a iz >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dana u dan izuzetno valjano radi svoj posao kako bi stabilizovala krizu u i izvan Ukrajine. Međutim rad misije isuviše često sprečavaju pretnje, ograničenja u kretanju, dezinformacije ili uništavanje tehničkih sredstava. To je neprihvatljivo - naveo je Kurc u saopštenju.

On je istakao da sve okolnosti ovog tragičnog incidenta moraju biti rasvetljene i pozvao sve aktere da utiču na situaciju i ispune svoju odgovornost u pogledu garantovanja bezbednosti i sigurnosti posmatrača.

Zanijer je naveo da je duboko šokiran i ožalošćen zbog tragične smrti posmatrača ističći da je to prvi član jedne patrole Specijalne posmatračke misije koji je poginuo na dužnosti.

- Ovaj zastrašujući incident ukazuje na sve opasnije bezbednosno okruženje u kome posmatrači svakodnevno rade - dodao je on i istakao da su sve strane odgovorne za bezbednost i sigurnost posmatrača OEBS-a.

OEBS je pokrenuo istragu o incidentu i očekuje maksimalnu saradnju svih zainteresovanih snaga, istakao je Zanijer.

U Lugansku je juče poginuo jedan član Specijalne posmatračke misije OEBS-a, Amerikanac, dok su dva člana Misije povređena i prevezena u bolnicu nakon eksplozije do koje je došlo kada je njihovo vozilo prešlo preko mine.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.