Kubanski disident mesec dana štrajkuje glađu

Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Avg.2016, 19:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kubanski disident mesec dana štrajkuje glađu

Jedan od vodećih disidenata na Kubi Giljermo Farinjas danas je ušao u drugi mesec štrajka glađu navodeći da je spreman da "ide do kraja", izjavio je njegov portparol.

Farinjas, dobitnik nagrade Saharov Evropskog parlamenta 2010. godine, prestao je da jede 20. jula zahtevajući od kubanskih vlasti da okončaju "torturu" nad opozicijom.

"On (Farinjas) je rekao da je spreman da ide do kraja", rekao je Frans presu njegov portparol Horhe Luis Artiles i dodao da >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << nijedan predstavnik vlasti nije obišao niti se obratio poznatom kubanskom disidentu.

Farinjas (54) je oko 30 puta započinjao je štrajk glađu od 2005. godine. Poslednji put je to bilo 2010. godine kada disident nije unosio hranu 100 dana.

On je od 20. jula tri puta hospitalizovan jer je gubio svest i tada je dobijao hranu intravenozno.

"Svakog dana dolaze lekari da ga obiđu. Ima vrtoglavice, glavobolje i bolove u zglobovima i leđima. Oslabio je i iscrpljen je", rekao je Artiles.

Farinjas, direktor ilegalne novinske agencije Kubanakan pres i član tajnog pokreta Kubanski demokratski savez, proveo je 11 i po godina u zatvoru i oko 30 puta je štrajkovao glađu protiv režima Fidela i Raula Kastra.
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kubanski disident mesec dana štrajkuje glađu

Izvor: B92, 20.Avg.2016

Jedan od vodećih disidenata na Kubi Giljermo Farinjas ušao je u drugi mesec štrajka glađu navodeći da je spreman da "ide do kraja", izjavio je njegov portparol...Farinjas, dobitnik nagrade Saharov Evropskog parlamenta 2010. godine, prestao je da jede 20. jula zahtevajući od kubanskih vlasti da...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.