Kuba skinuta s američke liste sponzora terorizma

Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Maj.2015, 17:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuba skinuta s američke liste sponzora terorizma

Sjedinjene Američke Države skinule su danas Kubu s liste država sponzora terorizma čime je uklonjena prepreka za potpuno uspostavljanje diplomatskih odnosa te dve zemlje posle više od 50 godina.

Državni sekretar Džon Keri potpisao je danas uredbu o skidanju Kube s problematične liste u okviru normalizacije odnosa dve zemlje.

Keri je to uradio pošto je istekao rok od 45 dana otkako je Obamina administracija obavestila Kongres o nameri da to učini. Članovi Kongresa >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << su za to vreme mogli da pokušaju da blokiraju odluku, ali to nisu učinili.

Zvaničnici SAD i Kube nastavljaju rad na merama za potpuno obnavljanje diplomatskih odnosa i otvaranje ambasada u Vašingtonu i Havani. Skidanje s liste sponzora terorizma bio je glavni zahtev Kube u tom procesu.

Otopljavanje odnosa SAD i Kube zvanično je počelo najavom predsednika Baraka Obame i Raula Kastra u decembru da će dve zemlje posle 50 godina ponovo uspostaviti diplomatske odnose.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Kuba skinuta sa liste sponzora terorizma

Izvor: VOA, 29.Maj.2015

Sjedinjene Države uklonile su danas Kubu sa spiska sponzora terorizma, što je još jedan korak ka obnavljanju diplomatskih odnosa dve zemlje posle pet decenija zastoja..Američki predsednik Barak Obama je ubrzo nakon susreta sa kubanskim kolegom Raulom Kastrom najavio da planira sa ukloni Kubu sa spiska,...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.