Izvor: Blic, 27.Avg.2016, 00:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krivična prijava protiv bivšeg brazilskog predsednika Lule

Brazilska policija je danas podnela krivičnu prijavu protiv bivšeg predsednika Luisa Injasija Lula da Silve zbog primanja mita i pranja novca.

Brazilian police have charged former President Luiz Inacio Lula da Silva with corruption https://t.co/DnXJFUSgmd pic.twitter.com/FX25i2IvNr

Prijava je podneta na osnovu istrage krupcionaškog skandala u državnoj naftnoj kompaniji Petrobras.

Ovu prijavu koja je upućena dok se pred Senatom vodi proces opoziva Luline >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << političke štićenice, sada suspendovane predsednice Brazila Dilme Rusef, treba da potvrdi tužilaštvo, navodi se u saopštenju policije u koje je agencija Frans pres imala uvid.

Sedamdesetogodišnji Lula bio je predsednik od 2003. do 2010. godine i predmet je tri istrage zbog skandala s Petrobrasom.

Policija je optužila Lulu, njegovu suprugu Marisu Leticiju Lulu i još tri osobe, za navodno ilegalnu kupovinu stana i seoske kuće, u saradnji s firmom OAS, umešanom u korupciju.

Bračni par Lula je ilegalno stekao dobit od firme BPT OAS u vrednosti od 2,4 miliona reala (750.000 dolara), navela je policija. Stan je navodno kupila firma OAS, a Lula ga je renovirao.

Lula je već 29. jula optužen za pokušaj opstrukcije suda tokom istrage Petrobrasa. To je prvi put da je Lula - simbol brazilske levice, pozvan da odgovara pred sudom.

Ako bude osuđen Lula više ne bi mogao da se nada da se ponovo kandiduje, na izborima koji bi redovno mogli da budu 2018. godine.

Brazilski senatori su u četvrtak pokrenuli proces opoziva Dilme Rusef čije vrlo verovatno smenjivanje će staviti tačku na 13-godišnju vladavinu levice u toj latinoameričkoj zemlji.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Brazil: Policija predlaže optužnicu protiv Lule

Izvor: B92, 27.Avg.2016

Sao Paulo -- Brazilska policija preporučila je da se protiv bivšeg predsednika Luisa Injacija Lula da Silve podigne optužnica zbog pronevera u naftnoj kompaniji Petrobras...Ovu preporuku sada treba da razmotri tužilaštvo pre nego što optužnica postane formalna, prenosi AFP...Ova odluka je najnoviji...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.