Izvor: Danas, 29.Nov.2014, 00:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kriminalizacija uvrede „ućutkuje” advokate

Peking - Više od 500 kineskih advokata potpisalo je otvoreno pismo upućeno vlastima u kome se protive amandmanu na krivični zakon kojim se predviđa kriminalizacija "uvrede" ili "klevete" sudskog osoblja, rekao je juče jedan ugledni advokat.

Amandman na krivični zakon, koji je još u fazi pripreme, predviđa kaznu od najmanje tri godine zatvora za one koji "ozbiljno poremete red suda", a advokati strahuju da bi on mogao da se upotrebi protiv njih da bi ih "ućutkao", rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << je za Frans pres advokat Vang Ćanping.

Otvoreno pismo, što se retko koristi u Kini, potpisalo je 529 advokata i uputilo ga parlamentu i Komunističkoj partiji Kine. U amandmanu se predviđa kažnjavanje "uvrede, klevete ili pretnje pravnom zvaničniku" i kažnjavanje svakog ko počini druga "dela koja ozbiljno narušavaju red u sudu".

Advokati zameraju nepreciznost amandmana koji pruža mogućnost za razne interpretacije. "Krivični zakon treba da bude precizan, a ne subjektivan, a reči kao što je kleveta suviše se lako mogu preokrenuti da bi se gonio neko ko optužuje", rekao je advokat Vang Ćangping.

"Ako taj amandman uđe u zakon, on će znatno ograničiti mogućnost advokata da brane svoje klijente", ocenio je Vang. U pismu advokati se bune protiv nacrta amandmana koji je, kako ocenjuju, suprotan željenom pravcu sudske reforme i koji će učiniti da se branioci osećaju kao da "hodaju po tankom staklu".

Imaš drugo dete, nemaš dodatak

Kineske vlasti ukinule su dečiji dodatak za porodice koje se odluče da imaju više od jednog deteta. Kina je prošle godine liberalizovala svoju politiku jednog deteta po paru i dozvolila dva deteta tamo gde jedan roditelj nema brata ili sestru. Prema zakonu, parovi sa jednim detetom imaju pravo na dodatak dok dete ne napuni 14 godina. Komisija za nacionalno zdravlje i planiranje porodice saopštila je u četvrtak da parovi koji dobiju drugo dete gube pravo na dečiji dodatak, ali da novac koji su do tada primili ne moraju da vraćaju.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.