Kosta Konkordija kreće na svoje poslednje putovanje (VIDEO)

Izvor: BKTV News, 23.Jul.2014, 14:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosta Konkordija kreće na svoje poslednje putovanje (VIDEO)

Rano jutros počele su pripreme za uklanjanje olupine luksuznog broda Kosta Konkordija koji se pre više od dve i po godine nasukao kod ostrva Ðiljo kada je nastradalo 32 ljudi.

Zarđala olupina broda teškog 114.500 tona i dugog 290 metara, ležala je na privremenoj podvodnoj platformi koja ju je podupirala od septembra prošle godine, kada je kruzer uspravljen, podseća Rojters.
U prošlonedeljnoj operaciji bez presedana, upumpan je kompresovani vazduh u tankove kako bi >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << se Konkordija podigla za dva metra, a operacija izvlačenja je trebalo da počne pre dva dana ali je pomerena za danas zbog lošeg vremena.
Konkordija bi trebalo da bude vučena brzinom od dve nautičke milje na sat oko 240 kilometara ka severu, do luke Ðenove, gde bi trebalo da stigne u nedelju, ukoliko vremenski uslovi to dozvole.
Troškovi izvlačenja potonulog broda do sada su procenjeni na oko 1,5 milijardu evra, uključujući 100 miliona evra za rashodovanje.
“Kad budemo ugledali luku Ðenovu, moći ćemo da proglasimo pobedu”, rekao je danas Franko Gabrijeli, načelnik italijanske službe civilne zaštite.

Luksuzni kruzer, dva puta veći od Titanika, udario je u stenu kod malog ostrva Ðiljo u januaru 2012. godine, nakon čega se nasukao i prevrnuo sa 4.229 ljudi iz 70 zemalja.
Protiv kapetana Koste Konkordije Frančeska Sketina trenutno se vodi sudski postupak pod optužbama da je izazvao brodolom i napustio brod pre nego što su svi putnici evakuisani.
“Danas je veliki dan za Ðiljo”, rekao je vođa spasilačke ekipe Nik Sloan i najavio da će nešto pre podneva brod krenuti na svoje poslednje putovanje.

Izvor: tanjug.rs
The post Kosta Konkordija kreće na svoje poslednje putovanje (VIDEO) appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.