Kongres kolumbijske gerile u džungli

Izvor: Mondo, 27.Avg.2016, 22:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kongres kolumbijske gerile u džungli

Revolucionarne oružane snage Kolumbije (FARK) objavile su da će održati konačnu konferenciju svojih gerilaca da ratifikuju mirovni sporazum postignut ove nedelje sa vladom i da se pripreme za tranziciju u nenaoružani politički pokret.

Foto: yotube/printscreen

FARK je u saopštenju naveo da će njihova deseta i poslednja konferencija biti održana od 13. septembra do 19. septembra u istočnim džunglama Kolumbije gde su tradicionalno bili dominantni.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << />"Istorijski značaj ovog događaja zaslužuje da narod Kolumbije i svet vide iz prve ruke razvoj i zaključke onoga što će biti poslednja konferencija naše oružane organizacije", naveo je FARK u saopštenju i pozvao medije da izveštavaju sa ove konferencije.

Na skupu će učestvovati oko 200 delegata uključujući i 29 članova centralne komande FARK-a, glavnog tela za odlučivanje. Pozvano je i nekoliko stranih ličnosti ali nisu navedena njihova imena.

Vlada je u četvrtak postigla mirovni sporazum s levičarskim pobunjenicima posle pola veka krvave oružane borbe.

Postignut dogovor je objavljen u Havani gde se pregovaralo četiri godine. Sporazum još treba da bude ratifikovan na referendumu, koji treba da se održi 2. oktobra.

FARK je bio primoran da sedne za pregovarački sto 2012. godine, posle decenije teških gubitaka koje mu je nanela vojska uz pomoć SAD. Nekoliko komandanata pobunjenika je poginulo, izgubili su polovinu snaga i spali na sadašnjih 7.000 gerilaca.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Kolumbijski gerlici najavili svoju poslednju konferenciju

Izvor: Blic, 28.Avg.2016, 01:29

Revolucionarne oružane snage Kolumbije (FARK) objavile su danas da će održati konačnu konferenciju svojih gerilaca da ratifikuju mirovni sporazum postignut ove nedelje sa vladom i da se pripreme za tranziciju u nenaoružani politički pokret...U saopštenju FARK je naveo da će njihova deseta i poslednja...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.