Konačni rezultati: Pobeda opozicione Partije centra na izborima u Finskoj

Izvor: Blic, 20.Apr.2015, 01:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konačni rezultati: Pobeda opozicione Partije centra na izborima u Finskoj

Opoziciona, liberalna Partija centra pobedila je na nedeljnim izborima u Finskoj, potvrdili su konačni rezultati prema kojima će njen lider Juha Sipila, 53-godišnji biznismen, relativno nov u politici, biti naredni finski premijer.

Juha Sipila (u sredini)

Na Sipili je da sada izabere koalicione partnere, a po tradiciji će najjača partija imati premijera i oformiti vladu.

Njegova Partija centra je postala najjača stranka u Finskoj sa 49 od 200 mesta u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << parlamentu, dok je na drugom mestu desničarska, evroskeptična Stranka Finaca, sa harizmatičnim vođom Timo Soinijem, koja je osvojila 38 poslaničkih mesta.

Finski premijer Aleksander Stub priznao je poraz na parlamentarnim izborima. "Izgleda da je Partija centra pobedila. Čestitam", rekao je sinoć Stub za televiziju YLE.

Stubova konzervativna Nacionalna koalicija osvojila je 37 mesta u parlamentu, a socijaldemokrate 34.

Glavni adut Sipile u predizbornoj kampanji bilo je njegovo poznavanje sveta biznisa, zaricanje da će posle tri godine recesije i stagnacije, štednje i neuspešnih reformi vratiti finsku ekonomiju na pravi put, kao i obećanje da će u roku od deset godina u domaćem privatnom sektoru biti otvoreno 200.000 novih radnih mesta.

"Potrebna su nam hrabra rešenja i rukovodstvo koje je usmereno na ostvarivanje ciljeva", poručio je Sipila uoči izbora.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Pobeda opozicije na izborima u Finskoj

Izvor: Mondo, 20.Apr.2015

Opoziciona, liberalna Partija centra pobedila je na nedeljnim izborima u Finskoj, potvrdili su konačni rezultati...Foto: AP Photo / LEHTIKUVA / Markku Ulander..Prema njima će lider te stranke Juha Sipila, 53-godišnji biznismen, relativno nov u politici, biti naredni finski premijer...Na Sipili je...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.