Kompanije obnavljaju letove za Tel Aviv

Izvor: Studio B, 24.Jul.2014, 15:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kompanije obnavljaju letove za Tel Aviv

Nacionalna uprava avijacije SAD, druga po velečini ruska aviokompanija Transaero i Evropska agencija za bezbednost avijacije najavili su da će ukiniti preporuke za aviokompanije da ne putuju u Izrael.

Nacionalna uprava avijacije SAD i Druga po velečini ruska aviokompanija Transaero saopštile su da obnavljaju letove za Izrael, koji su ukiniti zbog brige za bezbednost zbog žestokih sukoba u Gazi.

Nacionalna uprava avijacije SAD ukinula je kasno sinoć zabranu američkih >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << letova u Izrael, ali je upozorila da je "situacija vrlo fluidna" zbog žestokih sukoba u pojasu Gaze.

Nakon što je jedna raketa, koju su ispalili pripadnici Hamasa u Gazi, pogodila kuću u blizini međunarodnog aerodroma Ben Gurion kraj Tel Aviva, Federalna uprava avijacije je utorak uvela zabranu i obnovila je sredinom dana u sredu, a evropske aviokompnije su sledile taj primer.

Pre nego što je odluka o ukidanju doneta uprava je sarađivala sa zvaničnicima vlade SAD kako bi se procenila bezbednosna situacija u izraelu i "pažljivo razmotrile značajne nove informacije i mere koje vlada Izraela preduzima da smanji potencijalne rizike po civilnu avijaciju", preneo je AFP.

Nije, međutim, rečeno šta sadrže nove informacije.

Izrael je upozorio na ekonomske posledice zabrane mnogih svetskih aviokompanija istakvši da će to biti pobeda za Hamas, koji je suspendovanje letova označio "velikom pobedom".

Nacionalna uprava SAD je najavila da će pomno pratiti "vrlo fluidnu situaciju oko aerodroma Ben Gurion i preduzeće dodatne akcije ako je potrebno.

Najmanje 718 Palestinaca ubijeno je u ofanzivi na Gazu koja je počela pre 17 dana.

Lokalne orgnaizacije za ljudska prava tvrde da je među poginulima preko 80 posto civila.

Na izraelskoj strani poginula su 32 vojnika i tri civila, uključujući jednog stranog radnika.

Druga po velečini ruska aviokompanija Transaero saopštila je danas da obnavlja letove za Izrael, dva dana nakon što je suspendovala saobraćaj poput drugih velikih aviokopamnija zbog brige za bezbednost.

"Od danas funkcionišu sve usluge Transaera između Rusije i Izraela prema planu", navela je kompanija saopštenju.

Transaero je vratio jedan od svojih aviona za Tel Aviv, koji je bio na putu u utorak, nakon što su eropske uprave za avijaciju upozorile protiv sletanja na međunarodni aerodrom Ben Gurion kraj Tel Aviva zbog rakete ispaljene iz Gaze, koja je pala u blizini pista.

Portparol Evropske agencije za bezbednost avijacije najavio je da će ukiniti preporuke za aviokompanije da ne putuju u Izrael, nakon što je Federalna uprava avijacije SAD saopštila da ukida zabranu letova za i iz Tel Aviva.

Ta uprava je ranije danas najavila da će dozvoliti avioprevoznicama da obnove letove u Izrael. U utorak je zabranila letove nakon što je palestinska raketa ispaljena iz Gaze pala blizu međuanrodnog aerodroma Ben Guriona.

Evropska agencija je kasnije izdala sopstvenu preporuku tako da je 30 stranih kompanija odložilo letove u Izrael u poslednja dva dana, navodi AFP.

 

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.