Koka-kola i Pepsiko zatvaraju fabrike u Rusiji

Izvor: Blic, 02.Mar.2015, 18:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koka-kola i Pepsiko zatvaraju fabrike u Rusiji

Kompanija Pepsiko (PepsiCo) u junu će zatvortiti fabriku za proizvodnju sokova i napitaka u Ramenskom u Podmoskovlju, dok njen glavni rival Koka-kola zatvara fabriku u Njižnjem Novgorodu.

Kako je agenciji Tas rekla menadžerka za komunikacije Koka kola Helenik Jevgenija Mogileva, danas je obustavljena proizvodnja u Njižnjem Novgorodu i seli se na pet drugih lokacija.

Pepsiko, kako javlja Intefaks, zatvara fabriku Vim Bil Dan napici u cilju optimizacije proizvodnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kapaciteta kompanije i obezbeđenja njenog daljeg održivog razvoja na tržištu.

Od juna 2015. godine, proizvodnja sokova će biti koncentrisana u fabrici Lebedjanskij u Lipetskoj oblasti. Radnici koji budu pogođeni tom odlukom biće premešteni u druga preduzeća kompanije, a ostali će dobiti odgovarajuću otpremninu i pomoć pri zapošljavanju, obećala je kompanija.

Ranije je objavljeno da je u 2014. godini Pepsiko prvi put imala smanjene prihoda na ruskom tržištu usled devalvacije rublje. Neto prihodi kompanije u Rusiji pali su 10 odsto, na 4,41 milijardu dolara, sa 4,9 milijardi prošle godine. Vrednost dugoročnih aktiva smanjena je 43 odsto, na 4,52 milijarde dolara, sa 7,9 milijardi godinu dana ranije.

Pepsiko je zabeležila i izvestan pad prodaje napitaka na ruskom tržištu.

Ukupni prihode Pepsiko prošle godine su povećani 0,4 odsto, na 66,68 milijardi dolara, a u Rusiji je ostvareno oko sedam odsto ukupnih prihoda kompanije.

Agencija Tas je ranije objavila da je rast prodaje proizvoda brenda "koka-kola" u Rusiji u 2014. godini usporen na jedan odsto, sa pet odsto u 2013. godini.

Koka-kola je u svom izveštaju navela da je negativan uticaj na prodaju imao pad prihoda stanovništva, "složena geopolitička situacija i ukupni makroekonomski trendovi.

Koka-kola Helenik posluje u 28 zemalja sveta i vodeća je kompanija za proizvodnju pića u Evropi. U Rusiji ima 12 fabrika u kojima se proizvod 12,5 miliona litara napitaka dnevno.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Koka-kola i Pepsi zatvaraju fabrike u Rusiji

Izvor: Vesti-online.com, 02.Mar.2015

Kompanija Pepsiko (PepsiCo) će u junu zatvortiti fabriku za proizvodnju sokova u Ramenskom u Podmoskovlju, dok njen glavni rival Koka-kola zatvara fabriku u Njižnjem Novgorodu...Kako je agenciji Tas rekla menadžer za komunikacije Koka kola Helenik Jevgenija Mogileva, danas je obustavljena proizvodnja...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.