Ko hoće da otme institut u Igalu

Izvor: Vostok.rs, 02.Mar.2015, 21:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko hoće da otme institut u Igalu

02.03.2015. - Prvi čovek građanske liste „Izbor” u Herceg Novom Dušan Radović kaže da iza svega stojisakriven „neki naš tajkun”

Podgorica – Ukoliko Vlada Crne Gore ne odustane od prodaje Instituta „Dr Simo Milošević” u Igalu,građanska lista „Izbor” raskinuće koaliciju sa Demokratskom  partijom socijalista (DPS) u Herceg Novom.„Izbor” je poručio da će, ukoliko vlada ne poništitender, organizovati proteste.

DPS je zahvaljujući listi >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << „Izbor” nakon dvadesetak godina nedavnosmenio sa vlasti Socijalističku narodnu partiju i nekoliko manjih srpskih stranaka.Dušan Radović Krušo, prvi čovek „Izbora”,kaže da „ugovor nije u skladu sa traženim uslovima iz tendera, a jedini investitor, američko-britanski konzorcijum ’Internešenel velnes grup limited’, nema reference niti dovoljan kapital”.

Američko-britanski konzorcijum „Internešenel velnes grup limited” jedini je zainteresovani investitor za kupovinu 56,5 odsto državnih akcija ovog instituta.

Radović navodi da, prema propisanim tenderskim uslovima, zainteresovani na tenderu za kupovinu instituta može učestvovati ako ima 51 odsto vlasništva nad kapitalom, najmanje jedan medicinski centar koji pruža usluge fizikalne medicine, rehabilitacije ili reumatologije ili hotelski kompleks kapacitetane manjeg od 200 soba, kategorizacije pet zvezdica, i da je u toku poslednje tri godine imao prihod od najmanje 100 miliona evra.

Radović obelodanjuje da postoje dva akcionara konzorcijuma„Internešenel velnes grup” koji su osnovali tu firmu. Prvi je „Replus limited”, a drugi „Sterling Kempbel limited”, oba iz Londona.

„Vrednost kompanije ’Replus limited’ je 16.000 evra. Kompanija spadau kategoriju malih preduzeća za koje ne postoji obaveza revizije završnog računa. Drugi osnivač te firme, ’Sterling Kempbel’ nema kapitala, nema ništa. Takođe spada u kategoriju malih preduzeća, zaoje ne postoji obaveza revizije završnog računa. ’Internešenelvelnes grup’ vredi 1.000 funti, ta firma treba da kupi banju Igalo”, kazao je Radović i dodao da je deo konzorcijuma bila i firma IG.

Da bi navedene firme opravdale uslove iz tendera, pojavljuje se advokatska kancelarija „Braun Radnik limited”,koja vredi 10 miliona evra, navodi Radović.

„Pokriće za tih 100 miliona prihoda, propisanih uslovima tendera,jeste ta advokatska kancelarija. Ona ima takav obrt u poslednje tri godine, a ne firma koja se bavi banjama ili hotelima. Pokriće za bavljenje medicinom jeste firma ’Internešenelhospital grup’, koja se pre svega bavi gradnjom bolnica po Africi i Južnoj Americi”, dodaje Radović. „Jedina kompanija u konzorcijumu koja ima parejeste ofšor firma ’Luminor LLC’, za koju se ne može saznati ko joj je vlasnik.”

Radović sumnja da je „Luminor” finansijer celog projektaili da se iza nje nalazi, kako kaže, „neki naš tajkun, tamo sakriven, sa parama”.

„Niko od ovih ponuđača ne zadovoljava uslove tenderskog poziva. Niko. Ovo je čista farsa da bi se banja otela”, poručio je Radović.„Mnogo je nepravilnosti i u ugovoru koji je sastavila engleska advokatska firma.”

Da građanska lista „Izbor” neće tako lako dati da se otuđi banja, to jest Institut za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju „Dr Simo Milošević” u Igalu, svedoči i Radovićeva poruka da, „ukoliko se nastavi sa ovakvim postupkom, pored izlaska iz koalicije, ’Izbor’ će organizovati demonstracije, podići problem nameđunarodni nivo, pa čak i zatvoriti granicu prema Hrvatskoj”.

Novica Đurić

politika

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.