Ko OVO lajkuje ili šeruje - 15 godina robije VIDEO

Izvor: Mondo, 22.Maj.2017, 19:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko OVO lajkuje ili šeruje - 15 godina robije VIDEO

Vlast na Tajalandu najavila je da će sudski goniti sve koji na internetu makar i pogledaju materijal uvredljiv za monarhiju. Bes vlasti izazvao snimak kralja u topu (kratkoj majici) u tržnom centru.

Foto: youtube/screenshot

Nedavno je Tajland zapretio da će tužiti Facebook zbog snimka i fotografija objavljenih na toj društvenoj mreži na kojima se vidi kontroverzni kralj Tajlanda u tržnom centru u Nemačkoj, obučen u top, piše britanski tabloid Dejli mejl. >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo <<

Snimak i fotografije na kojima se vidi kralj Maha Vadžiralongkorn kako se sa ženom šeta tržnim centrom u Minhenu u Nemačkoj objavljene su i deljene na Facebooku.



Izvor: youtube

Nije jasno kako će policija identifikovati one koji su videli zabranjeni sadržaj. Vlast, po zakonu, mora internet provajdere da pita za saradnju.

Tajland, koji ima policijsku jedinicu za suzbijanje tehnološkog kriminala, prethodno je upozorio korisnike interneta da bi mogli da se suoče sa sudskim postupkom zbog lajkovanja ili deljenja sadržaja.

"Policijska jedinica će odlučivati da li je pregledanjem ilegalnog sadržaja prekršen zakon ili ne. Vlast će tražiti od ljudi da sarađuju i ne gledaju ilegalan sardržaj", rekao je zamenik portparola policije general-major Songpol Vatanačai.

Monarhija je moćna i široko poštovana institucija u Tajlandu. Kralj Bumibol Adulajdej, koji je prošle godine umro u 88. godini, bio je voljen i neki su ga smatrali polubožanstvom.

Njegov sin, kralj Maha Vadžiralongkorn, nasledio je tron u decembru.

Član 112 tajlandskog krivičnog zakona propisuje kaznu do 15 godina zatvora za uvredu kralja, kraljice, naslednika ili regenta, a ako je naneto više uvreda, onda po 15 godina za svaku.

Grupe za zaštitu ljudskih prava su od puča 22. maja 2014. godine, optuživale huntu na Tajlandu da koristi taj zakon kako bi ućutkala kritičare i da ga tumači preširoko.

Vojna vlada je takođe pokušala da pritisne servise za poruke i društvene mreže, uključujući i Facebook, da uklone kritički sadržaj na račun monarhije.

Čak i opisivanje tog sadržaja može da bude krivično po zakonu o uvredi vladara. Medijima u Tajlandu, uključujući i Rojters, zakonom je ograničeno ono o čemu mogu da javljaju.

Vlast je nedavno upozorila Facebook da skloni uvredljiv materijal ili će se suočiti sa pravnim posledicama.

Korisnici interneta su upozoreni da će se takođe suočiti sa pravnim posledicama ako budu lajkovali ili šerovali sadržaj kritičan prema monarhiji.

Plejboj, bahanalije i pudlice - ON je novi kralj

"Agresija se popela na viši nivo jer se sada čak i gledanje posmatra kao krivično delo, iako ne postoji zakon kojim je kriminalizovano gledanje materijala uvredljivog za monarhiju", rekao je Sunai Pasuk, istraživač u organizaciji Hjuman rajts voč.

"To pokazuje rešenost vlasti da idu i dalje od granica zakona. Može se dogoditi da neko bude kažnjen za primer", rekao je Sunai.

"Policija u praksi mora da pokaže svoje dokaze da bi tražila uvid u podatke o internet saobraćaju", kaže Morakot Kultamjotin, predsednik Udruženja internet provajdera.

Prema tajlandskom zakonu o kompjuterskom kriminalu, vlast mora imati osnov za sumnju da je krivično delo počinjeno da bi dobila podatke o korisniku.

Zakon propisuje i da internet provajder mora da čuva podatke 90 dana.

------------------------

Aplikacija MONDA ponovo na Google Play Store!PREUZMITE JE!

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.