Klaus: Ne postoji pravo na imigraciju kao ljudsko pravo

Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Sep.2015, 12:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klaus: Ne postoji pravo na imigraciju kao ljudsko pravo

Bivši češki predsednik Vaclav Klaus upozorio je na predavanju u Pragu da među ljudskim pravima ne postoji nikakvo ljudsko pravo na migraciju i imigraciju i da inidividualne migracije, recimo mladih da studiraju, treba podržati, ali masovna imigracija mora da se odbije.

"Treba reći da migracija i imigracija nije nikakvo ljudsko pravo. Individualna migracija, recimo zbog studija, ona je u redu, ali masovna imigracija je nešto što moramo da odlučno odbijemo", rekao je sinoć >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Klaus na predavanju studentima evropskih univerziteta na letnjoj školi u Pragu.

On rešenje sadašnje izbegličke krize vidi u ponovnom uspostavljanju granica koje su ukinute u okviru šengenskog prostora kako bi se obezbedila jedna od osnovnih sloboda i temelja na kojima počiva Evropska unija - sloboda kretanja ljudi.

"Potrebno je ponovo uvesti neki vid granica, odbiti agresivnu ideologiju multikulture i ratosiljati se suviše darežljive socijalne države", rekao je Klaus.

Studentima iz 15 evropskih zemalja koje je okupilo udruženje evropskih univerziteta Europeum Klaus je poručio da nema demokratije bez nacionalnih država, a da je Evropa zapala u ćorsokak upravo zato što smanjuje njihove nadležnosti.

"Kada je reč o regulaciji ili slobodnoj diskusiji, EU se danas nalazi u fazi poznog komunizma. Nije dozvoljeno kritikovati EU. Svakoga ko izrazi takvo mišljenje odmah optuže ili da je glup ili da ima zle namere", rekao je Klaus.

Studentkinji iz Litvanije koja se, kao i neki drugi na predavanju nazvanom "Šta ugrožava Evropu? Evroskepticizam, populizam ili nešto drugo?" upustila sa Klausom u polemiku o nacionalnoj državi i rekla da EU nije idealna, ali da je svakako bolja od onoga što je bilo pre nje, Klaus je poručio da nije demokratski građanin.

"Vi ste žrtva Hakslijevog vrlog novog sveta", kazao je devojci Klaus.

Bivši češki predsednik se tokom leta nekoliko puta uključio u raspravu o prihvatanju izbeglica, podržavajući uglavnom stav svog naslednika na čelu zemlje Miloša Zemana da Češka ne bi trebalo da prihvata izbeglice i da su u sadašnjem talasu uglavnom ekonomski imigranti koji ne beže od rata, već samo traže bolji život, te da pred njima treba obezbediti granice da uopšte ne dođu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.