Klaper upozorio na opasnost od slabijih sajber napada

Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Feb.2015, 09:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klaper upozorio na opasnost od slabijih sajber napada

Konstantni sajber napadi slabijeg intenziteta, predstavljaju verovatniju opasnost za Sjedinjene Američke Države nego potencijalni digitalni "Armagedon", ocenio je danas šef američke Nacionalne obaveštajne službe, Džejms Klaper.

Američki zvaničnici godinama upozoravaju na mogući "sajber Perl Harbor", koji bi mogao da ugasi finansijske mreže, zatruje izvore vode ili prekine dovode struje.

Klaper, međutim, kaže da su američke bezbednosne agencije usmerene više >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << na slabije, ali stalne napade, koji bi vremenom mogli da nanesu štetu.

"Umesto scenarija ''sajber Armagedona'', koji bi oslabio celu infrastrukturu SAD, predviđamo nešto drugo - seriju slabih do umerenih sajber napada, iz raznih izvora, tokom dužeg vremena, koji će malo-po-malo nanositi štetu ekonomiji i nacionalnoj bezbednosti SAD", rekao je Klaper.

On je podsetio da su prošle godine prvi put na američkom tlu izvedeni "destruktivni sajber napadi" iz drugih zemalja.

Klaper je naveo navodni severnokorejski napad na "Soni pikčers" u novembru i iranski napad pre godinu dana na "Sands kasino korporejšn" iz Las Vegasa.

Prema njegovom mišljenju, Rusija i Kina imaju izuzetno sofistikovane sajber kapacitete, dok zemlje kao Iran i Severna Koreja imaju slabije tehničke mogućnosti, ali i nameru da nanesu veću štetu, preneo je AFP.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.