Kineski premijer poziva SAD da se izbegne trgovinski rat

Izvor: RTS, 21.Feb.2017, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kineski premijer poziva SAD da se izbegne trgovinski rat

Premijer Kine Li Kećang izrazio je nadu da razmirice sa američkim predsednikom Donaldom Trampom mogu biti prevaziđene na prijateljski način i rekao da "trgovinski rat ne bi koristio nikome".
Uprkos Trampovim obećanjima da će podići carine na uvoz kineske robe, Li je rekao da Peking ima "stabilan, optimističan pogled" na trgovinu sa SAD.

Kineski premijer učinio je neobičan korak neočekivano >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dajući izjavu novinarima tokom sastanka sa francuskim premijerom Bernarom Kaznevom.
"Mi verujemo da, uz obostrano uvažavanje i zajedničku saradnju, nesporazumi u trgovinskim pitanjima mogu biti rešeni prijateljski. Trgovinski rat Kine i SAD ne bi koristio nikome, ne bi koristio svetu", rekao je Li.
Tramp je tokom predizborne kampanje obećavao da će podići carine na kinesku robu na 40 odsto, ali to još nije učinio.
Tvrdio je da su SAD oštećene u sadašnjem odnosu, jer su izložene nefer konkurenciji i nepoštenom trgovinskom ponašanju Kine i drugih zemalja.
Kineski predsednik Si Đinping implicitno je kritikovao Trampa u govoru na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu u januaru, kada je apelovao na svetske lidere da "kažu ne protekcionizmu".
Kineski ministar trgovine Gao Hučeng poslao je ranije danas sličnu poruku na konferenciji za novinare, pozivajući SAD na saradnju u promociji trgovine i globalnog ekonomskog oporavka.
Gao je pozvao SAD da "korektno reše" nesporazume "dijalogom i saradnjom" i dodao da obe zemlje imaju korist od odnosa koji se razvio u najveću trgovinsku razmenu u svetu.
"Trgovinski rat ne bi smeo da bude opcija. Ako se dve strane sukobe, svi će biti oštećeni", rekao je kineski ministar.
Gao je rekao da se Peking do sada uzdržavao od odgovaranja Trampu, jer je čekao da vidi kako će Vašington postupiti.
"Uočili smo različite primedbe predsedničkih kandidata tokom kampanje, ali nismo želeli da ih naročito komentarišemo, jer smo hteli da vidimo kakav će stav o trgovinskim odnosima sa Kinom zauzeti nova vlada", naglasio je Gao.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.