Kineski magični zec oduševio svet

Izvor: Vesti-online.com, 27.Mar.2015, 18:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kineski "magični zec" oduševio svet

Društvene mreže su poslednjih dana preplavljene oduševljenim komentarima o simpatičnoj, pufnastoj životinjici po imenu Ili pika ili tjanšanska pika.

Malog sisara, nalik zecu, koji živi isključivo u planinama na severoistoku Kine, uslikao je Li Veidong, biolog u penziji koji već 30 godina prikuplja podatke o ovoj životinji. Kako prenosi BBC, Li se prvi put našao oči u oči s "magičnim zecom" 1983. godine u planinama Tjanšan.

- Satima sam se verao po planini >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i kada sam stao da se malo odmorim, iznenada sam spazio senku malog stvorenja koje je tuda protrčalo - ispričao je kineski stručnjak.

- Onda sam video par zečjih ušiju iza jedne stene. Životinja me je posmatrala. Pomislio sam da je to nešto najlepše i najčudnije što sam ikada video - rekao je on.

Posle tri godine istraživanja, Li i njegov tim su životinju nazvali Ili pika, po prefekturi u provinciji Sinđang u kojoj je otkrivena.

Mali zec, čiji je naučni naziv Ochotona iliensis, živi u rupama u stenama na 2.800 do 4.000 metara nadmorske visine. Hrani se planinskim travama.

Poslednjih 30 godina, stanište tjanšanske pike smanjilo se za čak 71 odsto, dovodeći u pitanje njen opstanak, kazao je Li koji je ovo misteriozno stvorenje video svega nekoliko puta, a poslednji put nedavno, posle 24 godine. Danas je tjanšanska pika ugrožena vrsta. Pretpostavlja se da ih ima manje od 1.000.

Iznenadna slava tjanšanske pike na internetu zabrinula je Lija.

- Mnogi ljudi su mi pisali, nudivši mi pomoć u zaštiti ove životinjice. Na žalost, veća pažnja znači i veću opasnost za piku - uplašen je Li.

Tjanšanska pika je veoma stara vrsta. Postoji decenijama.

- Ne smemo dozvoliti da nestane pred našim očima - zaključio je kineski biolog.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.