Kineska mornarica je tako moćna da je vreme da se Amerika DOBRO ZABRINE

Izvor: Blic, 30.Jun.2016, 21:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kineska mornarica je tako moćna da je vreme da se Amerika DOBRO ZABRINE

Kina svake godine povećava budžet za mornaricu, paralelno sa planovima za izgradnju novih moćnih brodova, mada je i postojeća mašinerija kojom Kina raspolaže podjednako impresivna.

Ipak, u okviru PLAN-a (People's Liberation Army Navy) kineski zvaničnici osmislili su abiciozan plan koji bi Kinu mogao da pretvori u jednu od najvećih pomorskih sila na svetu. Ukoliko uspe da realizuje planove o reformi mornarice, stručnjaci ocenjuju da bi Kina stavila mornaricu SAD, trenuno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << najbrojniju i najmoćniju na svetu, pred ozbiljan test. Najozbiljniji od Hladnog rata.

Ono što Kina želi je da postigne je veća kontrola ili je čak u potpunosti preuzimanje kontrole u Južnokineskom moru, važnom pomorskom putu kojim svake godine prođe nekoliko triliona vredna roba. Jedan od ciljeva je i odbrana, posebno s obzirom na uzvrelu atmosferu u Južnokineskim vodama.

Balističke rakete

Možda najveća briga za vojne planere u SAD su DF-21D balističke rakete čiji je domet 810 balističkih milja.

Ove moćne rakete imaju mogućnost da se tokom samog leta rakete usmeravaju daljinskim putem ka svom cilju. To znači da mogu da pogode metu u pokretu. Njihova moć je tako razarajuća da bi mogle da potope čak i neuništive američke nosače aviona.

Podmornice

Kina je naručila 12 ruskih podmornica, takozvanih "Kilo classes", koje mogu da nose rakete dometa 180 milja.

Takođe, dok čekaju isporuku iz Rusije, Kina i sama radi na izgradnji četiri nove podmornice. PLAN podrzumeva da se tokom naredne decenije Kina okrene proizvodnji i razvijanju podmornica na nuklearni pogon. Pored podmornica, KIna planira i izgradnju novih brodova, a prema nekim najavama do 2030. godine iz kineskih brodogradilišta moglo da izađe 415 ratnih brodova.

Nosač aviona Liaonoing

Ovaj nosač aviona može da nosi 30 letelica. U aktivnoj je upotrebi od septembra 2012. godine, ali uskoro bi trebalo da dobije naslednika.

Kina u planu ima i izgradnju novih nosača aviona. Portparol Ministarstva Jang Juđun rekao je se drugi kineski nosač težak 50.000 tona gradi u severnoj kineskoj luci Dalijen.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.