Kina: Tajvan može da se učlani u novu banku AIIB, ali kad promeni ime

Izvor: Blic, 01.Apr.2015, 17:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina: Tajvan može da se učlani u novu banku AIIB, ali kad promeni ime

Tajvan je doborodošao da učestvuje u novoj Azijskoj infrastrukturnoj investicionoj banci (AIIB), pod uslovom da to učini "pod odgovarajućim nazivom", izjavio je danas portparol kineske Kancelarije za odnose s Tajvanom, Ma Sjaoguang.

Zvanični Peking smatra Tajvan delom kineske teritorije, protivi se međunarodnom priznanju nezavisnosti ostrva i često koči njegovo učešće u globalnim sporazumima.

Tajvan se odvojio od Kine 1949. po okončanju Kineskog građanskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rata i sebe naziva Republika Kina.

Vlasti u Tajpeju juče su saopštile da će aplicirati za članstvo u AIIB, ali je iz Pekinga uzvraćeno da članstvo neće biti dozvoljeno zbog politike "Jedna Kina", prema kojoj se Tajvan smatra delom kineske teritorije.

"AIIB je otvorena i inkluzivna institucija. Tajvan je dobrodošao da učestvuje pod odgovarajućim imenom", rekao je Ma kineskoj novinskoj agenciji Sinhua.

Tajvan nije član Ujedinjenih nacija, Svetske banke niti Međunarodnog monetarnog fonda, ali se priključio nekim drugim međunarodnim organizacijama pod različitim imenima.

Međunarodni olimpijski komitet tretira ga kao "Kineski Tajpej", a u Svetskoj trgovinskoj organizaciji vodi se kao Odvojena carinska teritorija Tajvan, Penghu, Kinmen i Matsu. Član je Azijske razvojne banke (ADB) kao "Tajpej, Kina".

Namera Tajvana da se pruključi AIIB naišla je na protivljenje kod kuće, pa su u Tajpeju već organizovani protesti.

Juče je istekao rok za dostavljanje prijava za članstvo u AIIB, za koje je, uključujući Tajvan, apliciralo 49 zemalja, među kojima je pet stalnih članova Saveta bezbednosti UN, 16 od 34 člancie Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) i 10 članica Asocijacije zemalja jugoistočne Azije (ASEAN).

Ideja o osnivanju AIIB je kineska, a prvi memorandum o tom projektu su u oktobru prošle godine potpisale zemlje od regionalnog giganta Indije, preko malih i siromašnih zemalja kao što je Laos, do bogatih koje ukljucuju Singapur i Katar. Osnivački kapital banke biće 100 milijardi dolara, a početni akcionarski kapital 50 milijardi dolara.

U poslednjih nedelju dana, želju da pristupe AIIB izrazili su Norveška, Egipat, Rusija, Brazil, Holandija, Danska, Gruzija, Turska, Švedska i Južna Koreja, a ranije su to učinile Australija, Britanija, Francuska, Nemačka i Italija, uprkos skepsi oko AIIB koja vlada u Vašingtonu i Tokiju, koji smatraju da bi ta banka mogla biti ozbiljan konkurent Svetskoj banci i ADB.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.