Kina:SAD da obustave prismotre

Izvor: VOA, 09.Sep.2014, 23:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina:SAD da obustave prismotre

General Fan Čenglong je u Pekingu razgovarao sa američkom savetnicom za nacionalnu bezbednost Suzan Rajs. Zvanična novinska agencija Šinhua javlja da je Fan preneo Rajs da bi američka vojska "trebalo da smanji a zatim i obustavi takve misije prismotre iz vazduha".

Bliski susret jednog kineskog lovca i američkog aviona iznad medjunarodnih voda nadomak južne obale Kine izazvao je žestoke medjusobne optužbe SAD i Kine.

Pentagon je naveo da se kineski pilot ponašao agresivno >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << i neprofesionalno, primakavši se na devet metara od američkog aviona, dok zvanični Peking odgovara da američki avion nije ni trebalo da bude na tom mestu.

Taj incident je jedna od brojnih osetljivih tema koje će Rajs razmotriti sa kineskim zvaničnicima. Ona je razgovarala i sa kineskim predsednikom Ši Djinpingom, i prenela mu da je održavanje dobrih odnosa sa Pekingom jedan od prioriteta za predsednika Obamu, koji će posetiti Kinu u novembru.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.